Wikimedia Slovensko spustila súťaž Wiki miluje pamiatky

Wikimedia Slovensko spustila súťaž Wiki miluje pamiatky Foto: Wikimedia

Wikimedia Slovensko spustila medzinárodnú fotografickú súťaž Wiki miluje pamiatky (angl. Wiki Loves Monuments).

 

Jej cieľom je pridanie (nahranie) fotografií historických pamiatok a pamiatkových miest zo Slovenska na úložisko multimediálnych súborov s voľnou licenciou Wikimedia Commons a následné obohatenie článkov príslušných pamiatok fotkami na internetovej encyklopédii Wikipédia.

Tento rok sa do súťaže zapája 48 krajín a území po celom svete vrátane Slovenska.

Súťaž trvá od 1. do 30. septembra 2019, po skončení súťaže porota vyberie 10 najlepších fotografií, ktorých autori budú ocenení a tieto fotografie následne postúpia do medzinárodného kola, píšu organizátori v tlačovej správe. „Fotky, ktoré sú do súťaže nahrávané, budú postupne implementované do pamiatkových článkov naprieč Wikipédiami, vrátane slovenskej. Aj takouto formou sa snažíme zlepšiť kvalitu tejto najväčšej slovenskej encyklopédie,“ píšu zástupcovia Wikimedia Slovensko.

Fotografie musia byť síce nahrané medzi 1. a 30. septembrom, odfotené však môžu byť kedykoľvek pred začiatkom súťaže či počas nej.

Podrobný postup zapojenia sa do súťaže, ako aj rôzne tipy a triky na dobré zábery nájdete na stránke súťaže na slovenskej Wikipédii.

V minulosti bola súťaž uznaná za najväčšiu fotografickú súťaž na svete Guinessovou knihou rekordov.