Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu Ilustr. foto: Facebook

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

 

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Európska komisia podľa zdrojov tento mesiac zaslala dotazníky rôznym skupinám, ktorých sa projekt novej meny týka. Tento krok by mohol byť prípravou na začatie oficiálneho vyšetrovania.

Podľa zdrojov sa regulátori zamerajú predovšetkým na spôsob nakladania s údajmi o spotrebiteľoch používajúcich novú menu. Európska komisia sa k informáciám agentúry Reuters odmietla vyjadriť. Ak Komisia odhalí porušovanie protimonopolných pravidiel, môže firmám vymerať pokutu vo výške až desiatich percent ich ročných tržieb a nariadiť úpravu ich obchodných praktík.

Facebook oficiálne predstavil plány na vytvorenie novej digitálnej meny s názvom libra tento rok v júli, a vyvolal tak znepokojenie medzi politikmi v Spojených štátoch aj v Európe. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire napríklad vyhlásil, že Facebook musí zabezpečiť, aby nová mena nepoškodzovala spotrebiteľov a nebola používaná na nezákonné aktivity.

Libra bude podobne ako najznámejšia digitálna mena Bitcoin založená na technológii blockchain. Ide o druh decentralizovanej databázy, ktorá uchováva neustále sa rozširujúci počet záznamov, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu. Facebook v júni uisťoval, že nebude mať prístup k údajom o transakciách s novou menou.

Facebook prevádzkuje najväčšiu internetovú sociálnu sieť na svete. Prístup podniku k ochrane súkromia sa vlani dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.