Súd v Turecku nariadil zablokovať nezávislý server a účty na sieti

Súd v Turecku nariadil zablokovať nezávislý server a účty na sieti Ilustr. foto: Facebook

S poukazovaním na národnú bezpečnosť nariadil súd v Turecku zablokovať nezávislý server Bianet a desiatky ďalších médií aj kont na sociálnych sieťach.

 

O skoršom rozhodnutí súdu, ktoré bolo oznámené včera, informovala agentúra AFP. Bianet je známy vďaka článkom venovaným ľudským právam a násiliu páchanom na ženách. Pokrýva procesy spojené so slobodou prejavu. Za 20 rokov existencie zverejnil okolo 20.000 článkov.

Rozhodnutie sa okrem servera Bianet týka 135 ďalších webov, kont na sociálnych sieťach a videí zdieľaných na platformách YouTube a Dailymotion. Zablokovaný má byť aj twitterový účet poslankyne prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) Oyae Ersoyovej.

Súd v Ankare uviedol, že zmyslom rozhodnutie je "ochrana národnej bezpečnosti a verejného poriadku". Na nič konkrétne, čoho sa podľa neho weby a účty na sociálnych sieťach dopustili, ale nepoukázal. Proces iniciovalo vedenie polície spadajúce pod ministerstvo vnútra.

"Rozhodnutie nebolo serveru Bianet ani doručené. Prišli sme na to náhodou," povedala agentúre AFP právna zástupkyňa prevádzkovateľa webu. Potvrdila, že celá internetová stránka môže byť uzavretá každú chvíľu. Krok súdu považuje za útok na slobodu tlače.

Podobne sa k veci stavia zástupca organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) v Turecku Erol Önderoglu. Vyzval úrady, aby "úplne svojvoľné rozhodnutie anulovali".

RSF na porušovanie slobody tlače v Turecku za vlády súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana poukazuje pravidelne. Ťaženie vlády proti médiám sa podľa organizácie vystupňovalo po pokuse o vojenský prevrat v lete 2016. Od apríla roku 2017 je napríklad v Turecku blokovaná internetová encyklopédia Wikipedia.

Na rebríčku 180 krajín, ktorý zostavuje RSF s ohľadom na slobodu tlače, sa teraz Turecko nachádza na 157. mieste v susedstve Iraku, Kazachstane, Rwandy a Burundi.