Print this page

Za masívnym kybernetickým útokom na aplikáciu Telegram je Čína, tvrdí jej zakladateľ Reprofoto Time Tech

Masívny kybernetický útok na komunikačnú platformu Telegram, ktorú používali aj protestujúci v Hongkongu, bol vedený z Číny. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na zakladateľa aplikácie Telegram Pavla Durova.

 Spoločnosť v stredu potvrdila, že takzvaný DDoS útok, ktorého cieľom je zahltiť web požiadavkami vyslanými súčasne z väčšieho množstva počítačov, vyradila aplikáciu Telegram z prevádzky na zhruba pol hodiny. Služba nefungovala v Severnej a Južnej Amerike a v "ďalších krajinách". IP adresy, z ktorých bol útok vedený, sú v Číne, povedal Durov.

Komunikačnú platformu Telegram používali k organizácii protestov v Hongkongu ľudia, ktorí nesúhlasia s návrhom zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať z tohto poloautonómneho regiónu do pevninskej Číny.

Pred vyhlásením Durova kolovala v médiách správa, že v Hongkongu bol zatknutý muž, správca skupiny na Telegrame, kvôli podozreniu zo sprisahania za účelom narušenia verejného poriadku. Počas stretov polície s demonštrantmi bolo zranených 74 ľudí, z toho dvaja muži sú vo vážnom stave.

 

Bývalá britská kolónia, ktorá sa vrátila pod správu Pekingu v roku 1997, má štatút osobitnej administratívnej oblasti a v duchu princípu jedna krajina, dva systémy požíva určitú autonómiu. Občania sa môžu slobodne vyjadrovať a na rozdiel od ľudí z kontinentálnej Číny tiež protestovať. Mnohí však tvrdia, že Peking postupne tieto slobody obmedzuje.

Telegram používateľom umožňuje posielať bez odplaty šifrované správy, dokumenty, videá a fotografie. Môžu vytvoriť skupinu tvoriacu až 200.000 ľudí, alebo streamovacie kanály, ktoré môže sledovať neobmedzený počet užívateľov. Popularitu si komunikačná platforma získala najmä pre svoj dôraz na šifrovanie.