Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO) Foto: Instagram Sellasie

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.

 

„Nezaoberajú sa len tým, že či treba, aby banány boli ohnuté viac doprava alebo doľava, alebo čo hovorí nórsky losos na to, že sa musí páriť s fínskym lososom alebo, ja neviem, že proste sú aj hovadiny, ktoré sa riešia, ale tá prapodstata toho je, že všetci chceme žiť v pekných krajinách, v čistých krajinách, v slušných krajinách, kde všetko funguje a kde, preboha, nie je vojna,“ vysvetľuje moderátor Matej Sajfa Cifra prácu europoslancov.

 Sajfa, Matúš Krnčok, Fero Joke či Menamesalassie sa zapojili do komunikačnej kampane Teraz idem voliť, v ktorej vyzývajú hlavne mladých ľudí, aby šli k eurovoľbám.

Slovensko spomedzi krajín EÚ máva tradične jednu z najhorších volebných účasti na voľbách do Európskeho parlamentu. Pred 5 rokmi prišlo k urnám len 13 percent oprávnených voličov. Medzi mladými to však bolo len približne 6 percent.

Aj preto sa Kancelária EP na Slovensku rozhodla zapojiť do kampane známe tváre. Sajfa prvé video zdieľal už na konci minulého roku. Ďalší sa pripojili v apríli, pričom navštívili EP. Ich statusy s fotkami, videami, v ktorých hovoria o tom, prečo je dôležité ísť voliť, videli státisíce.
Kancelária EP oslovila známe tváre podľa Soni Mellak z Kancelárie EP preto, lebo vedia najlepšie mladým vysvetliť, že Európa nemusí byť niečo nudné a môže byť pre nich zaujímavou témou. 

Správy o voľbách od spomínaných influencerov mali už po pár dňoch zásah na Facebooku viac ako 360 tisíc followerov, na Instagrame okolo 750 tisíc. Len vlog Sajfu na youtube mal okolo 80 tisíc videní.

"Ja, samozrejme, využívam svoje sociálne siete a tie kanály na to, aby som tým ľuďom povedal, že sa to blíži, že 25. máj je dôležitý deň a myslím si, že neobstojí argument, že - júj, ale ja si nemám z koho vybrať," povedal podľa RTVS Sajfa, ktorý je známy nielen ako moderátor, ale aj ako youtuber, ktorý má vlastnú reláciu a je aktívny aj na Instagrame. 

„Je to veľmi pozoruhodná skúsenosť, že vlastne je to pre nás aj novinka, že sú to ľudia, ktorí aj nepoužívajú ten bežný jazyk Európskej únie. Možnože je to aj pekný príklad, že Európska únia nemusí byť len vážna téma,“ povedal pre televíziu Markíza Dionýz Hochel z Informačnej kancelárie EP na Slovensku. „Že vlastne prečo by sme nemohli na to ísť cez satiru, cez iróniu a cez humor. To je predsa prirodzená časť nášho života,“ dodal.

Do inicicatívy teraz idem voliť sa okrem známych tvárí pripojili stovky dobrovoľníkov, ktorí organizujú diskusie a presviedčajú ľudí, aby išli voliť. Zapojiť sa do nej môže každý, stačí sa zaregistrovať na internetovej stránke Tentorazidemvolit.eu.

Influenceri sa zapojili do kampane bez nároku na honorár.

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.