EK: Facebook upraví podmienky používania, objasní nakladanie s dátami

EK: Facebook upraví podmienky používania, objasní nakladanie s dátami Ilustr.foto Facebook

Americká spoločnosť Facebook sa po diskusii s Európskou komisiou a úradmi na ochranu spotrebiteľa rozhodla upraviť podmienky používania svojej internetovej sociálnej siete a jasne vysvetliť, akým spôsobom nakladá s údajmi o používateľoch.

 

Informovala o tom dnes Európska komisia vo svojej tlačovej správe.

Facebook podľa komisie zahrnie do podmienok používania nový text, v ktorom vysvetlí, že poskytuje užívateľom svoje služby zadarmo výmenou za súhlas so zdieľaním ich dát a s tým, že budú vystavení reklame. "Používatelia teraz jasne pochopia, že ich dáta sú touto sociálnou sieťou využívané na predaj cielenej reklamy," uviedla európska komisárka pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľa Věra Jourová.

Facebook podľa komisie dokončí realizáciu sľúbených opatrení najneskôr do júna. Komisia bude spolu s úradmi na ochranu spotrebiteľa tento proces monitorovať. Ak by firma svoje záväzky nesplnila, mohli by úrady prikročiť k sankciám.

Facebook je najväčšia internetová sociálna sieť na svete. Prístup podniku k ochrane súkromia sa vlani dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich okrem mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.