Stadia - Google sa chystá poslať herné počítače a konzoly do zabudnutia

Stadia - Google sa chystá poslať herné počítače a konzoly do zabudnutia Foto: Swan

Ak si chcete zahrať najnovšie hry s parádnymi detailami vo vysokom rozlíšení, potrebujete dostatočne výkonný počítač alebo hernú konzolu Xbox, prípadne PlayStation.

 

Google sa to snaží zmeniť a podariť by sa mu to mohlo už tento rok. Svetlo sveta totiž uzrie služba s názvom Stadia.

Prichádza Netflix pre videohry?

Základný princíp fungovania je jasný. Hry už nebudú bežať na počítači vo vašej obývačke a už vôbec nebude nutné sťahovať a inštalovať desiatky gigabajtov dát. Namiesto toho sa o všetok výpočtový a grafický výkon postarajú servery Googlu.

Odtiaľ sa hry budú len streamovať, podobne ako je to pri prehrávaní hudby cez Spotify alebo hltaní jednej epizódy obľúbeného seriálu za druhou na Netflixe. Vstupné impulzy z klávesnice a myši pre ovládanie postáv však, samozrejme, zostanú na vás.

Internetový gigant sľubuje, že Stadia bude dostatočne rýchla na to, aby hráč nespozoroval žiadne spomalenie alebo sekanie. Spoznali sme dokonca ergonomicky navrhnutý herný ovládač, ktorý sa nápadne podobá tým z Xboxu a PlayStationu.

Keďže budú nároky na priestor a výkon minimálne, hry bude možné spustiť v prehliadači na akomkoľvek bežnom počítači či notebooku. A čo viac, zvládnu ich aj tablety a mobilné telefóny. V 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu.

Stadia sa chce zviesť na popularite YouTuberov a platformy Twitch. Diváci, ktorí budú sledovať vysielanie svojho obľúbeného streamera naživo, dostanú možnosť zapojiť sa priamo do diania stlačením jediného tlačidla.

Neznáma cena a ďalšie otázniky

Nová služba sa stretla s takmer výhradne pozitívnymi ohlasmi, viaceré podrobnosti ale zostávajú zahalené tajomstvom. Predpokladá sa, že Google si za Stadiu vypýta mesačné predplatné, rovnako, ako to robí spomenutý Netflix.

Obavy ale prináša fakt, že túto tému americká spoločnosť zatiaľ úplne obišla. Téma cloudového hrania totiž nie je nová, vlastné riešenie pod názvom GeForce Now ponúka aj Nvidia. Tam však hry musíte vlastniť, respektíve si ich za nemálo peňazí kúpiť z platformy Stream. Mesačný poplatok nestačí.

Kameňom úrazu môže byť tiež ponuka hier. Dočkáme sa podpory tých najpopulárnejších A-čkových titulov? Google tvrdí, že potrebné vývojárske nástroje poslal do všetkých veľkých štúdií, no na ich odpoveď ešte len čaká.

Stadia bola prezentovaná s hrou Doom Eternal, ktorá by mala vyjsť tento rok. Google chce tiež vybudovať vlastné herné štúdio. Do neho si prizval Jade Raymondovú s minulosťou v Ubisofte a EA. Štúdio bude mať k dispozícii herné enginy Unreal, Unity a Havok.

Pripravte sa už dnes

Na takéto streamovanie hier budete potrebovať rýchly internet. Optický internet od SWAN-u môžete mať už od 9,99 eur mesačne. Vyššie programy ponúknu rýchlosť sťahovania až na úrovni 100 Mbit/s a dispozícii sú aj výhodné balíky DUO s internetom a digitálnou televíziou v jednom.