Reakcia štátneho tajomníka na otvorený list Ruského veľvyslanectva

Reakcia štátneho tajomníka na otvorený list Ruského veľvyslanectva Foto: FB R.O.

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák sa ohradil voči kritike zo strany Veľvyslanectva Ruska na Slovensku, ktoré dnes zverejnilo kritický list

 

Našťastie nežijeme pred rokom 1989, kedy ruské/sovietske veľvyslanectvo diktovalo kto a čo môže na Slovensku povedať či písať.
Žijeme v slobodnej a demokratickej krajine, ktorá je sebavedomým členským štátom Európskej únie a NATO.

Ja som oficiálnym predstaviteľom Slovenska, štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SLOVENSKEJ REPUBLIKY a nie Ruskej federácie. Preto moje stanoviská sú formulované v súlade so záujmami a stanoviskami Slovenskej republiky a nie na základe naratívu Ruska.
To, že Krym bol ilegálne anektovaný a okupovaný a že došlo k ruským vojenským operáciám, sú fakty ktoré uznávajú všetky členské štáty EU a NATO.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie bezprecedentne zasahuje do vnútorných záležitostí SR, aj kádrovaním oficiálnych predstaviteľov SR - perla: "kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne". Neviem si predstaviť, že by slovenský diplomat používal podobný jazyk a spôsoby voči oficiálnym predstaviteľom Ruska.

Ani takéto agresívne reakcie Veľvyslanectva Ruskej federácie, či kohokoľvek, ma neodradia od realistického pomenovávania situácie na základe faktov, ani v budúcnosti.