Štáty a EP sa zhodli na podobe smernice o digitálnom copyrighte

Štáty a EP sa zhodli na podobe smernice o digitálnom copyrighte Foto:EP

Nové pravidlá posilnia postavenie tvorcov, ako sú hudobníci, herci či novinári, voči internetovým gigantom typu Google či Facebook.

Zástupcovia krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu sa v stredu večer dokázali zhodnúť na kompromisnej podobe smernice o ochrane autorských práv na internete. ČTK to potvrdila hovorkyňa terajšieho rumunského predsedníctva EÚ.

Dohoda medzi členskými štátmi a europarlamentom otvára cestu k finálnemu prijatiu nových pravidiel o digitálnom copyrighte. Európska komisia prišla s návrhom už v roku 2016, od tej doby sa o jeho konečnej verzii tvrdo vyjednávalo, a tak ani teraz nie je prijatie smernice celkom isté. Ak k tomu dôjde, budú mať členské štáty EÚ dva roky na prevedenie nových pravidiel do svojich vlastných domácich zákonov.

Podľa oficiálneho twitterového účtu europarlamentného výboru pre právne záležitosti je v kompromise vyriešená aj otázka krátkych úryvkov zo spravodajských textov, takzvaných "snipets", ktorých publikovanie bude spoplatnené ak nebudú "veľmi krátke", aj ochrana pred najtvrdším uplatňovaním nových pravidiel pre začínajúce platformy.

Naďalej bude možné šíriť na sieti chránené diela za účelom citácií, kritiky, karikatúry či paródie, užívatelia tak budú môcť ďalej nahrávať na Facebook rôzne viac či menej humorné "mémy" alebo krátke pohyblivé obrázky vo formáte gif. Novo poňatá ochrana autorských práv sa nemá dotknúť nekomerčných internetových encyklopédií ako je Wikipédie, vylúčené sú tiež otvorené softvérové ​​platformy ako napríklad GitHub.

Proti výsledku dnešného záverečného kola rokovaní sa už na svojom blogu vyslovila nemecká pirátska europoslankyňa Julia Redaová. "Ten zákon zásadne zmení internet, ako ho doteraz poznáme - ak bude prijatý v nadchádzajúcom záverečnom hlasovaní. Ale stále tomu môžeme zabrániť!" napísala.

Naopak podpredseda Európskej komisie pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip výsledok rokovaní jednoznačne privítal. Používatelia podľa neho budú mať väčšiu právnu istotu, že autorsky chránený obsah prezerajú legálne. "Sloboda slova je zaistená a užívatelia majú možnosť rýchlo napadnúť každé rozhodnutie o neoprávnenom odobratí ich obsahu," napísal Ansip na twitter.

Ostrý spor medzi predstaviteľmi tvorcov, ktorí žiadali vyššiu ochranu svojich autorských diel napríklad na Youtube, a zástancovia veľkých internetových firiem i ochrancov "slobodného internetu" viedol k tomu, že sa v posledných mesiacoch okolo novej smernice viedla ostrá debata a dôrazne sa lobovalo.

Kým europarlament sa na svojej pozícii zhodol už vlani na jeseň, členské štáty dokázali pat v rokovaní o svojom pohľade na vec odblokovať až minulý týždeň potom, čo o veci separátne rokovali nemecká kancelárka Angela Merkelová s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Zásadné a najviac sporné boli od predovšetkým dve časti návrhu, články 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv - vrátane médií - zabezpečiť spravodlivý podiel za použitie ich vlastníctva obsahu na internete, článok 13 potom dáva internetovým platformám - napríklad práve YouTube - povinnosť riešiť, či užívateľov nahrávaný obsah neporušuje autorské práva. Krajiny žiadali v tejto veci výnimky pre malé firmy, pre ktoré by sankcie, s ktorými smernica počíta, mohli byť likvidačné.

Nakoniec sa na základe kompromisu spísaného rumunským predsedníctvom nebudú pravidlá 13. článku vzťahovať na spoločnosti do troch rokov s ročným obratom menej ako desať miliónov eur a menej ako piatimi miliónmi užívateľov mesačne.

Rada EÚ v tlačovej správe večer pripomenula, že nové pravidlá dávajú právny rámec fungovania platforiem zdieľajúcich autorsky chránený obsah. Tie budú v princípe - hoci s určitými výnimkami - potrebovať licenciu na chránené diela, ktoré používatelia nahrajú. Zaisťuje tiež nárok autorov alebo interpretov na proporčný podiel z licencovania či prevodu ich práv. Majú mať tiež nárok na transparentný prístup k údajom o tom, ako sú ich diela používané, napríklad producentmi či vydavateľmi.

Vydavatelia médií budú mať novo právo vyjednávať o tom, ako je nimi vlastnený autorský obsah on-line platformami používaný. Novinári tak budú mať šancu na väčší podiel z príjmov, ktoré využitie ich práce na internete prináša.

Európska komisia upozornila, že zmeny sa nedotknú občanov a bežných užívateľov internetu.