Škandál vo francúzskych médiách: Niekoľkých novinárov prepustili kvôli kyberšikane známych novináriek

Škandál vo francúzskych médiách: Niekoľkých novinárov prepustili kvôli kyberšikane známych novináriek Reprofoto youtube koerberstiftung

Niekoľko francúzskych novinárov bolo suspendovaných či prepustených za to, že prostredníctvom skupiny na facebooku šikanovali niektoré prominentné novinárky, spisovateľky alebo aktivistky.

 

Denník Libération a kultúrny časopis Les Inrockuptibles dnes oznámili, že suspendovali troch novinárov, medzi ktorými je aj zakladateľ skupiny.

Členovia skupiny League du LOL (Liga LOL) poškodzovali užívateľky sexistickými, homofóbnymi a rasistickými urážkami, najmä v rokoch 2009 až 2012, píše Libération. Skupina mala zhruba tri desiatky členov, ktorí posielali okrem iného vtipy o znásilnení alebo pornografické fotomontáže.

Skupinu založil v roku 2009 Vincent Glad, ktorý pracuje pre Libération. Jej členom bol tiež redaktor internetového obsahu denníka Alexandre Hervaud. Ako Glad, tak Hervaud sa za svoje konanie ospravedlnili. Na existenciu skupiny paradoxne prišiel pracovný tím denníka Libération, ktorý overuje faktickú správnosť obsahu.

"Pôvodnou myšlienkou nebola kyberšikana žien. Len zábava. Podoba žartov ale rýchlo nabrala problematickú podobu a my sme si to neuvedomili," napísal Glad na twitteri. Od skupiny sa dištancoval pred piatimi rokmi a teraz priznáva, že ju mal zrušiť.  "Stvoril som monštrum a stratil som nad ním kontrolu," dodal.

Terčom útoku sa okrem iného stali novinárka Nora Bouazzouni, reportérka francúzskej mutácie magazínu Slate Lucile Bellan či autorka podcastov Mélanie Wanga.

Štátny tajomník Mounir Mahjoubi, ktorý má na starosť digitálnu agendu, skupinu označil za "nuly".