Video z Fekišoviec láme rekordy. Starostka je nešťastná, kritizuje ju ZMOS aj Transparency

Video z Fekišoviec láme rekordy. Starostka je nešťastná, kritizuje ju ZMOS aj Transparency Reprofoto youtube Fekišovce

Starostka Fekišoviec priznala, že po tom, čo vyvolalo, ani nespala.

Udalosťou posledných dvoch dní na sociálnych sieťach nie je vyhlásenie prezidentských volieb, či to, že Andrej Danko obdivuje Gustáva Husáka, ale video starostky Miloslavy Fedorovej (Smer-SD) z decembrového zasadnutia obecného zastupiteľstva malej zemplínskej obce Fekišovce.

Hoci neobvyklé zasadnutie bolo v decembri, rozruch na celom Slovensku vyvolalo až teraz, keď naňho upozornila facebooková satirická stránka Zomri. Tá urobila približne 13 minútový zostrih, ktorý ukazuje despotické a zároveň komické vedenie zastupiteľstva starostkou.

Nahnevaná starostka napríklad núti poslancov spievať hymnu, potom ich karhá, že ju nevedia, no sama slová popletie. Porušuje pravidlá hlasovania aj rokovania, pričom neustále útočí na prítomných poslancov.

Zostrih Zomri vyvolal vlnu satirických, komentárov, fotiek ale aj pozornosti veľkej časti médií.
Len samotná zostrihaná verzia na Zomri má už takmer milión zobrazení. Pôvodné video zverejnené na youtubovskom kanáli obce Fekišovce má okolo 82 tisíc videní.

Okrem toho sa šíria aj ďalšie upravené verzie.

Stránka obce včera padla a dnes vznikla jej satirická obdoba s prihlasovacím formulárom na zasadnutie.

www.fekisovce.sk

„Pozrela som si ho (video) minimálne dvakrát. Niektoré pasáže z neho boli vystrihnuté, takže veci vyznievajú celkom ináč, ako to bolo povedané. Nemám k tomu ďalej čo dodať, všetko ostatné ste videli,“ povedala dnes pre SME Fedorová, na ktorej bolo vidieť, že udalosti z posledných hodín ju úplne dostali. Priznala, že uplynulú noc vôbec nespala.

Video okrem zábavy vyvolalo u mnohých zdesenie z toho, ako funguje samospráva.

Otvorený list starostke posiela Transparency International Slovensko, upozorňuje ju v ňom na „pošliapavanie zákona a politickej kultúry“.

Starostku upozorňujú aj na to, že podľa zákona nie je v žiadnom ohľade nadradená poslancom a nemá právo viesť zasadnutie obecného zastupiteľstva z takej pozície, a teda ani nariaďovať poslancom, čo jej majú dokladovať, ukladať pokyny, kedy sa majú postaviť… Starostka počas rokovania kričala, že si neželá, aby sa video zverejnilo. TIS ju upozorňuje, že zasadnutia majú byť verejné. Organizácia podala zároveň podnet na starostku aj na prokuratúru.

K videu sa vyjadril aj hovorca ZMOSu Michal Kaliňák, ktorý označil správanie sa starostky za nedôstojné. „Od spolupráce závisí kvalita ich rozhodnutí a kvalita života v ich obcí,“ povedal pre SME Kaliňák.  Kritizuje aj to, že starostka sa chovala nadradene, pritom z hľadiska zákona je zastupiteľstvo a starostka na rovnocennej orgány.