Pozrite sa, ako ľudia šíria a komentujú nezmyselný článok, bez toho, aby ho otvorili

Pozrite sa, ako ľudia šíria a komentujú nezmyselný článok, bez toho, aby ho otvorili Reprofoto mberry12

 

Možno ste tiež zachytili článok, ktorý sa šíri facebookom o tom, že EU chce premenovať Karlův most. Česká sarkastická stránka AZ247, ktorá má aj v samotnom logu napísané „nikdo nám nediktuje, o čem smíme lhát" bojuje s dezinformáciami a konšpiráciami s humorom.

Takto to bolo aj pri článku s názvom EU požaduje po Česku, aby přejmenovalo Karlův most na Most Václava Havla.

V článku čitateľ nájde hneď niekoľko zjavných nezmyslov: píšu o tom, že nápad prichádza z Európskeho výboru pre zásahy do suverénnych štátov, o tom, že české zdravotníctvo nemá peniaze, a tak zdravotné sestry namiesto peňazí dostávajú ako plat plastové vrchnáčiky, že Česku hrozí, že príde o dotáciu vrchnákov a píšu aj o tom, že Česko príjme 1000 utečencov, ktorých rozdelí medzi 1000 náhodne vybraných slniečkarov, ktorí si utečencov vezmú domov.

Pre niektorých to bola správa, na ktorej sa zasmiali, no pre stovky ľudí natoľko vážna informácia, ktorú šíria a komentujú bez toho, aby si text vôbec prečítali. Nadávajú na zlú Európsku úniu, obvinujú ju z riadenej likvidácie národných symbolov a dokonca chcú ísť bojovať za Karlov most. Stačí im k tomu titulok. Text, stránka ale ani názov webu ich nezaujíma.

Samotní autori AZ247 sú z reakcií šokovaní. „Na malú chvíľu píšeme vážne. Na zdieľanom článku krásne vidíme, ako niektorí ľudia vôbec nečítajú, čo zdieľajú. Ľudia jednoducho vidia nadpis "EU požaduje po Česku, aby přejmenovalo Karlův most na Most Václava Havla" a hneď to zdieľajú. Článok si neprečítajú, ani neoveria a zdieľajú to ako pravdu," píšu na facebooku a netaja skepsu zo spoločnosti: „Za AZ247 chceme povedať, že sme proti akémukoľvek celoštátnemu referendu, v ktorom by sa rozhodovalo o dôležitých veciach, či dokonca o budúcom smerovaní celého štátu. Keď sa stovky ľudí nechajú zblbnuť očividnou satirou, ako jednoducho ich asi dokážu ovplyvniť niektorí nemenovaní populisti?"