Rusko chce dezinformáciami narušiť demokraciu, tvrdí nemecká ministerka

Rusko sa usilovne snaží dezinformáciami rozvrátiť demokratické spoločnosti, čo sa mu ale nikdy nepodarí. Dnes to po rokovaní ministrov vnútra veľkých svetových ekomomík G7 vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, podľa ktorej bude Západ svoje hodnoty a ideály brániť. Štáty G7, ktorými sú okrem Nemecka aj Francúzsko, Británia, Japonsko, Kanada, USA a Taliansko, preto chcú spoločne zosilniť boj proti dezinformáciám.

"Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine výrazne vzrástlo ohrozenie našej kritickej infraštruktúry a šírenie zahraničných dezinformácií a propagandy. Rusko sa snaží šírením klamstiev zneistiť spoločnosť, podkopať dôveru verejnosti v štátne inštitúcie a rozdeliť našu spoločnosť. Čo najdôraznejšie to odsudzujeme," povedala Faeserová. "Môžeme ale povedať, že sa to (ruskému prezidentovi Vladimírovi) Putinovi nepodarí," dodala.

Krajiny G7 chcú podľa Faeserovej ešte viac zintenzívniť už aj tak úzku spoluprácu v ťažení proti dezinformáciám, okrem iného budú vzájomne preberať existujúce úspešné projekty. Ako príklad spomenula Francúzsko, ktoré do overovania faktov zapojilo aj verejnosť. "Pri vyvracaní dezinformácií je potrebná spolupráca s občianskou spoločnosťou a nemožno sa spoliehať len na vládne inštitúcie," povedala spolková ministerka.

Faeserová tiež povedala, že štáty G7 sa zhodli na podpore ukrajinských policajných síl a na pomoci so zhromažďovaním dôkazov o vojnových zločinoch, ktorých sa Rusko na Ukrajine dopúšťa. "Aby sa raz páchatelia museli zodpovedať pred súdom," povedala ministerka.

Ďalšími témami trojdňového stretnutia G7, ktoré sa konalo v hesenskom kláštore Eberbach, boli spoločný boj proti extrémizmu, drogovej kriminalite a zneužívaniu detí.