Americkí kongresmani upozorňuju Zuckerberga na rozsah šírených dezinformácií na slovenskom facebooku

Americkí kongresmani upozorňuju Zuckerberga na rozsah šírených dezinformácií na slovenskom facebooku Reprofoto Facebook Ľuboš Blaha

Členovia výboru americkej snemovne reprezentantov pre spravodajské služby napísali list šéfovi spoločnosti Meta Markovi Zuckerbegovi, v ktorom ho upozorňujú na rozsah šírených dezinformácií špeciálne na Slovensku. Žiadajú ho v ňom o odpovede na viaceré otázky a urýchlenú reakciu sociálnej siete Facebook proti šíreniu dezinformácií a proruskej propagandy na Slovensku.

Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a ruskej propagandy na slovenskom Facebooku a nalieha na Facebook, aby okamžite zabezpečil, že všetky proruské dezinformácie budú rýchlo vyhodnotené, po faktografickej stránke overené, označené, a že bude obmedzené ich šírenie alebo budú odstránené v súlade s verejnými prísľubmi a prezentovanými zásadami Facebooku, píšu v liste.

Upozorňujú zároveň, že Facebook je na Slovensku vplyvný. Ide o najrozšírenejšiu sociálnu platformu v krajine s približne 2,7 milióna aktívnymi členmi, teda približne 49 percentami slovenskej populácie. Skupina identifikovateľných proruských aktérov po mnohé roky opakovane šírila dezinformácie na slovenskom Facebooku vrátane obdobia volieb a naprieč pandémiou Covidu-19. Tí istí identifikovateľní aktéri teraz premieňajú na zbraň obrovské množstvo proruských dezinformácií o vojne na Ukrajine.

"Navyše, napriek prísľubu Facebooku, že poskytne „značné prostriedky pre fact-checkerov pokrývajúcich východnú Európu“, verejné správy naznačujú, že Facebook má len jediného overovateľa faktov určeného pre Slovensko. To je vzhľadom na rozsah hrozby divoko neadekvátne," píšu.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok aj premiér dnes privítali krok amerických kongresmanov.

„Táto aktivita vzišla z našej strany. Bola predmetom rozhovoru ministra obrany Jaroslava Naďa s americkými kongresmanmi, keď tu boli na návšteve. Hovoril s nimi o veľkom dosahu sociálnych sietí, cez ktorých sú šírené dezinformácie," povedal Korčok.
„Dezinformátori na weboch, ale aj niektorí politici si urobili politickú živnosť na sociálnych sieťach. Reakcia zo strany sociálnej siete nie je adekvátna,“ dodal.