Česká speváčka zomrela po tom, ako sa úmyselne nakazila covidom

Česká speváčka zomrela po tom, ako sa úmyselne nakazila covidom Foto: Facebook Hana Horká

Vo veku 57 rokov zomrela česká folková speváčka Hana Horká. O úmrtí informovala kapela Asonance, v ktorej roky spievala.

 Speváčka zomrela na covid v nedeľu. Nebola zaočkovaná a chorobou sa sama chcela nakaziť, aby mala potvrdenie o prekonaní ochorenia a mohla "slobodne žiť", ako viackrát písala na svojom profile. Jej syn z jej smrti viní antivaxerov, ktorým uverila.

Ešte pred 3 dňami speváčka na facebooku napísala status, v ktorom sa tešila, že sa nakazila covidom a bude mať potvrdenie o prekonaní. „Takže bude divadlo, sauna, divadlo, koncert, sauna... a trochu mora, súrne,“ napísala.

„Mamke bolo zle 5 dní a sama tomu išla naproti. Získavanie protilátok chorobou dávno neuznávam. O to viac, keď sa mi vlastná mama udusí v posteli. Sorry not sorry. Kvôli slobode a názoru mi mamička nepríde na promócie, svadbu, krstiny...“ napísal neskôr na jej profil syn, hudobník Jan Rek. V príspevku označil niektoré české známe osobnosti, ktoré vystupujú proti očkovaniu. „Zobrali ste mi mamičku, ktorá si na vašom základe stavala všetky svoje argumenty. Pohŕdam vami. Ste absolútny odpad a od teraz na vás brutálne hnevám. Za pozostalých – syn,“ napísal Rek na Facebooku.

Horká prišla do kapely Asonance ako absolventka pražského konzervatória. "Stala sa hlavným tromfom vokálnej sekcie," napísala kapela na webe. Posledný spoločný album nahrali v roku 2019 pod názvom Návrat kráľa.
Speváčka bola aj terapeutka, venovala sa aj meditáciám.