Rakúski popierači koronavírusu organizujú protesty pred redakciami médií

Rakúski popierači koronavírusu organizujú protesty pred redakciami médií Ilustr. foto MZ SR

Radikálni rakúski popierači koronavírusu a odporcovia protiepidemických opatrení naplánovali demonštrácie pred sídlami redakcií hlavných mediálnych spoločností.

Dnes popoludní sa niekoľko desiatok ľudí zišlo pred budovou rozhlasovej a televíznej spoločnosti ÖRF, aby tam dali najavo svoj odpor voči údajne sfalšovanému spravodajstvu o pandémii covidu-19. Na svojich internetových stránkach o tom píše denník Der Standard.

Protest sa obišiel bez incidentov, na mieste na bezpečnosť dohliadalo asi 20 policajtov. Der Standard píše, že išlo o prvé zhromaždenie zo série protestov naplánovaných na niekoľko týždňov. Pod heslom "Vaše klamstvá sa nám hnusia" sú naplánované podobné akcie aj pred sídlom bulvárneho Kronen Zeitung, najčítanejšieho denníka v Rakúsku, ďalej potom pred redakciami denníkov Kurier, Die Presse a Der Standard alebo spravodajského portálu Oe24.

Výzvy na účasť na zhromaždeniach sa šíria prostredníctvom komunikačnej služby Telegram. Protestných akcií pred svojím sídlom sa naopak podľa všetkého nedočká televízie Servus TV, ktorá je otvorená "alternatívnym faktom".

Podľa šéfky novinárskeho spolku Concordia Daniely Krausovej cielené demonštrácie pred sídlami mediálnych redakcií "zapadajú do súčasnej podoby scény vyznávačov sprisahaneckých teórií". Uviedla, že usporiadateľom protestných akcií ide o spochybnenie vierohodnosti rôznych inštitúcií, okrem vedy a politiky tak prišiel rad aj na médiá. Upozornila, že ešte nikdy v povojnovej histórii Rakúsko nebolo svedkom takého "plošného útoku" na slobodné médiá.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.