Facebook odstránil video klamstiev Ľuboša Blahu

Facebook odstránil video klamstiev Ľuboša Blahu Reprofoto Facebook Ľuboš Blaha

Facebook odstránil video poslanca Smeru Ľuboša Blahu, v ktorom tvrdil, že vyvracia „10 hlavných hoaxov o očkovaní“. V skutočnosti v ňom šíril mnohé nebezpečné nepravdivé tvrdenia. Sociálna sieť po reakciách novinárov aj odborníkov následne zasiahla a video mu zmazala.

Na zásah sociálnej siete upozornil Denník N, ktorý oslovil hovorkyňu Facebooku. „Odstraňujeme dezinformácie o covide-19, ktoré vedú k bezprostrednej fyzickej ujme, a to bez ohľadu na to, kto ich uverejní,“ povedala hovorkyňa Facebooku pre Denník N.

Blaha video zverejnil na svojej facebookovej stránke v pondelok poobede. Pred odstránením malo viac ako 20-tisíc zdieľaní a až okolo 360-tisíc spustení. Blaha podporil šírenie videa aj reklamou na Facebooku.

Facebook video odstránil v utorok po 16. hodine. "Sociálna sieť je dlhodobo kritizovaná, že nedostatočne bojuje proti šíreniu dezinformácií a odstraňuje ich neskoro. Situácia je ešte horšia v malých krajinách, kde firma nemá dostatok ľudí na kontrolovanie nevhodného obsahu. Aj v tomto prípade firma konala až po tom, čo sa o video začali zaujímať novinári," upozornil Denník N.

Na klamstvá vo videu Blahu upozornili viaceré stránky. medzi prvými to bola facebookova stránka Očami farmácie sa pozrela na video poslanca Smeru podrobne a jednotlivé tvrdenia podrobne vyvrátila. Z jej reakcie vyberáme:

Blaha vo videu povedal: „Vakcína je sloboda. Nie, nie je. Nerád to hovorím, ale prezidentka Čaputová šírila hoax. Ľudia s vakcínou prenášajú covid a teda z hľadiska pandémie predstavujú to isté riziko, ako každý iný.“

Stránka očami farmácie: Hneď prvý argument nie je pravdivý. Zaočkované osoby majú nižšie riziko, že sa vôbec nakazia. A keď sa nenakazíte, nemôžete ani prenášať ochorenie.
Pri tomto príklade si vždy treba uvedomiť, že medzi 0% a 100% sa nachádzajú aj iné čísla. Aj keď môže očkovaní prenášať vírus, deje sa to výrazne menej ako u nezaočkovaných.
V tomto smere výrazne pomáha tretia dávka, preto ju neodkladajte.
 
Blaha: “Vakcína je úplne bezpečná. Nie, nie je úplne bezpečná.“

Očami farmácie: Slovné spojenie úplne bezpečná sa nepoužíva. V kontexte liekov a vakcín sa používa pomer prínos vs riziko a vždy nám ide o to, aby prínos prevažoval nad rizikom.
Môžeme si to predstaviť na príklade chemoterapie. Chemoterapia má schopnosť zachrániť nám život. V tomto prípade je nežiaduci účinok v podobe vypadanie vlasov akceptovateľný. Pri liekoch proti bolesti hlavy by tento nežiaduci účinok už akceptovateľný nebol.

Blaha to označil za "cenzúru" a "definitívny koniec demokracie na Slovensku". "Zamestnanci americkej korporácie na hromadnú žiadosť slovenských liberálnych novinárov a aktivistov stiahli moje včerajšie video o 10 hoaxoch, ktoré šíri vláda o Covide. Pochybuje ešte niekto, že žijeme v korporátnej totalite?" napísal Blaha na facebooku.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.