AFP: Covid dodal 20 rokov po útokoch z 11. septembra vzpruhu konšpiračným teóriám (VIDEO)

AFP: Covid dodal 20 rokov po útokoch z 11. septembra vzpruhu konšpiračným teóriám (VIDEO) Reprofoto youtube Inside Edition

Pre Heather Bauerovú je výročie útokov z 11. septembra o niečom inom ako o páde dvojičiek v New Yorku, diere v Pentagóne alebo vraku lietadla na poli v Pensylvánii. Táto Američanka je presvedčená, že za atentátmi stáli Spojené štáty, nie teroristická organizácia al-Kájda. Podobné konšpiračné teórie sa objavia aj pri blížiacom sa 20. výročí útokov z 11. septembra, napísala agentúra AFP.

"Zaujímalo by ma, čo je pravdy na všetkom, čo nám bolo povedané o histórii," hovorí gazdiná zo severoamerického Wisconsine, ktorá tiež verí, že covid-19 neexistuje.

Bauerová, ktorá mala v čase útokov štrnásť rokov, verila "oficiálnej" verzii, kým sa nezačala zaujímať o konšpiračné teórie hnutia QAnon. Od tej doby si myslí, že útoky boli riadené, aby ospravedlnili vojnu s Irakom, ktorú Spojené štáty začali v roku 2003. Je členkou takzvaného 9/11 Truth Movement (hnutia za pravdu o 11. septembri), ktoré neúnavne rozoberá "dôkazy" na sociálnych sieťach, podľa ktorých dvojičky spadli po odpálení bomby, nie po náraze dvoch lietadiel. Jedným z častých tvrdení je napríklad to, že letecké palivo nemohlo roztaviť oceľové nosníky alebo že za úhľadným pádom veží je výbuch bomby. Obvinenia, ktoré boli za posledných 20 rokov rozpracované do najmenších detailov, pravidelne vyvracajú novinári aj dokumentaristi.

Priaznivci konšpiračných teórií organizujú k príležitosti 20. výročia niekoľko debát s verejnosťou, ktoré sa budú týkať aj pôvodu koronavírusu a proticovidových vakcín. V kalifornskom Oaklande sa bude konať 17. ročník filmového festivalu za pravdu o 11. septembri. Organizátori budú premietať aj dva filmy o pandémii vrátane snímky Plandemic (Plándemie), ktorý je plný vyvrátených dezinformácií o covide-19.

"Je toľko vecí, ktoré chceme prebrať, a máme len osem hodín," povedala organizátorka festivalu Carol Brouilletová, ktorá tiež založila pobočku hnutia za pravdu o 11. septembri na severe Kalifornie. O materiál nebude núdza. Jeden z hostí Ken Jenkins produkoval podľa oficiálnych stránok festivalu desiatky filmov o atentátoch z 11. septembra.

Konšpiračné teórie o 11. septembri sú medzi prvými dezinformáciami, ktoré profitovali z internetu a rozšírili sa oveľa rýchlejšie ako tie staršie, napríklad o zavraždení prezidenta Kennedyho alebo o údajnej falošnej stope Neila Armstronga na Mesiaci.

"Amerika je pozoruhodne konšpiračná krajina," povedal novinár Garrett Graff, ktorý na túto tému napísal knihu. Ľudia, ktorí konšpiráciám veria, získavajú vďaka internetu viac sledovateľov. "Tieto teórie sa zrodili vo chvíli, keď médiá ako YouTube umožnili ľuďom propagovať svoje myšlienky stále presvedčivejším spôsobom," uviedol Graff.

Konferenciu k 11. septembru usporiada aj výbor právnikov pre vyšetrovanie 11. septembra. Na akcii sa bude tiež debatovať o pandémii covidu-19. Udalosť nesie názov "Od antraxu z 11. septembra k pandémii", ktorý odkazuje k listom s jedovatou látkou zaslaným po 11. septembri novinárom a politikom.

Podľa advokáta Micka Harrisona, ktorý je členom výboru, je spojitosť medzi antraxom a covidom jasná. "Keďže sme skúmali históriu vývoja biologických zbraní v USA, najmä antraxu, teraz sa obávame, že v tejto krajine existuje pretrvávajúci problém s používaním biologických zbraní," uviedol právnik z Indiany.

Bauerová aj Harrison považujú boj proti oficiálnej verzii za svoju občiansku povinnosť. "Snažím sa túto krajinu zlepšiť tým, že jej vláda bude demokratickejšia, zodpovednejšia a transparentnejšia," povedal Harrison. "V tomto ohľade je 11. septembra veľkým problémom, pretože stále nepoznáme pravdu o tom, čo sa stalo," dodal.

Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena odtajniť vyšetrovacie spisy k atentátom z 11. septembra a možnej úlohe Saudskej Arábie pochybnosti možná rozptýli ... alebo znovu vyvolá konšpiračné teórie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.