Nelegálne weby ponúkajú vakcíny na covid aj falošné potvrdenia o očkovaní

Nelegálne weby ponúkajú vakcíny na covid aj falošné potvrdenia o očkovaní Reprofoto youtube Pfitzer

Na nelegálnych internetových sieťach, tzv. Darknete, sa bežne objavuje reklama na tri hlavné vakcíny na ochranu proti vírusu Covid, teda Pfizer / BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Väčšina predajcov ponúkala tieto látky vo Francúzsku, Nemecku, Veľkej Británii a USA a ceny za dávku sa pohybovali od 250 do 1200 USD, priemerne okolo 500 dolárov. V tlačovej správe o tom dnes informovala antivírová spoločnosť Kaspersky. Oficiálne ceny vakcín sa pritom bežne pohybujú od 2,5 dolára do 20 dolárov.

Nelegálni predajcovia podľa firmy komunikujú prostredníctvom aplikácií šifrovaného zasielanie správ, ako sú Wickr a Telegram, zatiaľ čo platby požadujú v kryptomenách, predovšetkým Bitcoine.

Väčšina predajcov podľa správy Kaspersky dokončila 100 až 500 transakcií, čo ukazuje, že skutočne obchodujú. Ale nie je podľa nej známe, čo presne zákazníci na darknete nakoniec dostanú. Odborníci spoločnosti Kaspersky zatiaľ nepotvrdili, koľko dávok vakcín inzerovaných online sú skutočné dávky získané od zdravotníckych zariadení a aká časť z reklám je podvod.

Ani tí, ktorým ich dodávatelia niečo doručia, si nemôžu byť istí, že dostanú účinnú vakcínu. Naviac je voľný obchod s týmto druhom látok nezákonný. "Na darknete nájdete takmer čokoľvek, takže nie je divu, že sa predajcovia pokúsili zneužiť celosvetové očkovacie kampane. Za posledný rok sa stalo množstvo podvodov súvisiacich s covid-19 a mnoho z nich bolo úspešných. Momentálne sa predávajú dávky vakcín, ale na trhu sú k dispozícií tiež záznamy o očkovaní - falošné potvrdenia, ktoré umožnia slobodne cestovať," uviedol bezpečnostný expert Kaspersky Dmitrij Gál.

Bezpečnostní experti odporúčajú na darknete žiadne lieky ani vakcíny nekupovať. Ak ľudia uvidia reklamu na niečo, čo súvisí s koronavírusom, majú sa starostlivo pozrieť na adresu stránok, ktoré navštevujú. Phishing odhalia tiež vďaka odlišnostiam v texte, alebo vďaka netradičnej doméne, napríklad .com.tk miesto .com, dodala firma.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.