Britská rozviedka bojuje proti dezinformáciám o budúcej vakcíne, ktoré sa šíria údajne z Moskvy

Britská rozviedka bojuje proti dezinformáciám o budúcej vakcíne, ktoré sa šíria údajne z Moskvy Jeden z hoaxov, ktorý sa šíri v súvislosti s vývojom novej vakcíny

Britská elektronická rozviedka GCHQ spustila ofenzívnu kybernetickú operáciu, ktorej cieľom je potierať propagandu proti budúcej koronovírusovej vakcíne, ktorú šíria nepriateľské štáty.

Informoval o tom denník The Times. Veľkú časť dezinformácií tohto typu má podľa neho na svedomí Rusko. Spravodajská služba podľa denníka využíva softvér, ktorý pôvodne vyvinula proti propagande a verbovaniu nových regrútov teroristickej organizácie Islamský štát.

Teraz ho nasadila proti aktivitám Moskvy, ktorá sa snaží využívať pandémiu covid-19 pre oslabenie Západu a presadzovanie ruských záujmov. Britská vláda si je vedomá silnejúcej potreby čeliť falošným informáciám o očkovaní proti koronavírusu v čase, keď sa možnosť získania účinnej vakcíny stáva čím ďalej viac reálnu. "GCHQ dostala za úlohu likvidovať antivakcinárov na internete a na sociálnych médiách," povedal denníku nemenovaný vládny zdroj. Taktika má spočívať v tom, že sa rozviedka zameria na potieranie "nepriateľského obsahu" spojeného s cudzím štátom a že naruší operácie kybernetických aktérov zodpovedných za jeho šírenie.

Dokáže napríklad zašifrovať ich dáta tak, aby k obsahu stratili prístup a zablokovala sa aj ich vzájomná komunikácia. Rusko stojí za veľkou časťou dezinformácií týkajúcich sa koronavírusu, tvrdí iný zdroj blízky britskému kabinetu. Podľa neho dostala GCHQ povolenie zasiahnuť iba proti takým dezinformáciám, ktoré pochádzajú od štátnych aktérov, nie od britských občanov. "Súhlas zakročiť proti pomätencom by ste nedostali. Ľudia majú právo dávať na internet kraviny," dodal zdroj. Denník The Times minulý mesiac informoval o ruskej dezinformačnej kampani, ktorá má za cieľ vyvolávať strach z Koronavirovej vakcíny vyvíjané Oxfordskou univerzitou. Obrázky, internetové memy a videá pripisovali tejto vakcíne schopnosť premeniť ľudí na opice, pretože využíva vektor v podobe šimpanzieho adenovírusu. Británia spolu so Spojenými štátmi a Kanadou zároveň obviňujú Moskvu, že sa pomocou elektronickej špionáže pokúsila informácie o vývoji oxfordskej Koronavirovej vakcíny ukradnúť. Výskum preto stráži tajná služba MI5.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.