Ministerka spravodlivosti odsúdila šírenie dezinformácií advokátky pri incidente pri pôrode v Košiciach

Ministerka spravodlivosti odsúdila šírenie dezinformácií advokátky pri incidente pri pôrode v Košiciach Ilustr. reprofoto: Spot EP

Na kauzu incidentu, ktorý sa udial pri pôrode mladej rodičky v košickej nemocnici, reagovala nemocina, ministerstvo zdravotníctva aj ministerka spravodlivosti, správanie advokátky Adriany Krajníkovej odsúdili.


Tá pokračuje v šírení dezinformácií už dlhšie aj pomocou dezinfoscény - cez konšpiračné weby Infovojna, Slobodný vysielač na po boku známeho šíriteľa hoaxov Štefana Harabina.

V piatok vo večerných hodinách bola na Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie UNLP Košice prijatá pacientka, ktorá odmietla absolvovať COVID test. Odmietala používať osobné ochranné prostriedky (rúško), a akceptovať primerané obmedzenia v súvislosti so zabezpečením ochrany nielen pacientky, ako aj iných pacientov, ale aj zdravotníckeho personálu. Personál nemocnice z dôvodu zachovania preventívnych epidemiologických opatrení pristupoval k pacientke v špeciálnom osobnom ochrannom oblečení.

"Riziko nákazy vzhľadom na absenciu testovania nebolo možné vylúčiť. Pacientka celé hodiny odmietala komunikovať s lekármi a ostatným službukonajúcim personálom, komunikovala prostredníctvom mobilného telefónu len prostredníctvom svojej právnej zástupkyne (Adriany Krajníkovej - pozn.red.), ktorá ju motivovala vo vytrvaní „nenosenia rúška“, popisuje situáciu nemocnica.

V nedeľu pacientka porodila zdravé dieťa, pôrod prebiehal bez komplikácii.

Medzitým advokátka celý konflikt preniesla do virtuálneho priestoru a za pár hodín sa stala hviezdou dezinfoscény a šírenia dezinformácií spojených s aktuálnymi pandemickými opatreniami. Jej statusy s výzvami odmietanie pandemických opatrení majú tisícky zdieľaní.

„Situácia bola mimoriadne nepríjemná, stresujúca a vyčerpávajúca pre všetkých: pacientku (jej dieťa) a aj zdravotníkov, ktorí denne s nasadením vlastného zdravia poskytujú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom,“ napísala nemocnica.
Na facebooku sa šírila výzva na organizovanie protestov.

Prizvané boli aj policajné zložky, aby situáciu zdokumentovali.

Odporúčame aj: Ministerstvo zdravotníctva: Zdravotníci pri pôrode v Košiciach postupovali správne

„Pri advokátoch, ako aj pri ostatných právnických profesiách je namieste vyžadovať veľmi prísne nielen dodržiavanie princípov práva, ale aj etického kódexu. Šírenie dezinformácií o ochranných opatreniach tykajúcich sa pandémie je hrubo za hranicou takého správania, ktoré by sme od advokáta očakávali,“ oznámila dnes ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Ak sa preukáže, že advokát šíri nepravdy (osobitne v súvislosti s opatreniami, ktoré sú dôležité na ochranu zdravia, ako napríklad nosenie rúšok) a vyjadruje sa, že je to v rozpore so základnými právami a slobodami, znamená to, že sám advokát sa prejavuje spôsobom, ktorým ľudí odrádza od toho, aby sa chránili, opierajúc sa klamlivo o princípy práva. Takéto správanie advokáta považujem určite za odsúdeniahodné, pretože od advokáta sa všeobecne očakáva rešpektovanie práva a správanie sa takým spôsobom, ktorý by mal byť skôr vzorom pre ostatných. Nie náhodou sa advokát považuje za tzv. predĺženú ruku spravodlivosti, a teda svojím povolaním by mal prispievať k tomu, aby spravodlivosť bola naplnená,“ reagovala dnes ministerka spravodlivosti, podľa ktorej je prirodzené, že ľudia nahliadajú aj na advokáta spôsobom, že od neho očakávajú nejaký vzor správania, ktorý sú pripravení prirodzene kopírovať.

"Advokátka Adriana Krajníková, ktorá inštruovala budúcu mamičku, aby nepočúvala lekárov, ohrozuje ľudí pravidelným šírením nebezpečných dezinformácií a absurdných konšpiračných teórií o koronavíruse. V tomto prípade na základe jej inštrukcií mohla jej klientka priamo ohroziť zdravotníkov v košickej nemocnici v prípade, že by bola nakazená koronavírusom," napísalo ministerstvo zdravotníctva.

Prípadom sa zaoberá už aj polícia a slovenská advokátska komora.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.