Dezinfo scéna zneužila fotku z protestov Za slušné Slovensko

Dezinfo scéna zneužila fotku z protestov Za slušné Slovensko Zneužitá fotka z protestov z roku 2020, ktorá bola zverejnená na cas.sk

V sobotu bol v Bratislave nepovoleného protest, počas ktorého fanúšikovia Ultras Slovan a prívrženci Kotlebovcov pred Úradom vlády skandovali hanlivé heslá a vzduchom lietali dymovnice, kamene aj dlažobné kocky a zasahovali policajní ťažkoodenci.

Facebooková stránka s názvom Prečo média mlčia, ktorá pravidelne šíri dezinformácie, krátko pred protestami zverejnila fotku obrovského davu ľudí s nápisom 17.10.2020.

Ide pritom o fotku z roku 2018 z protestu Za slušné Slovensko, čiže jedného z najväčších protestov, aký na Slovensku.
Fotka sa počas popoludnia, keď bol protest, a po ňom, virálne šírila.
Po skončení protestu a po upozornení polície, že bola zneužitá fotografia z roku 2018, admini dezinformačnej stránky doplnili, tvrdili, že šlo o pozvánku. Slovo Pozvánka, však k fotke pripojili až po skončení akcie a po upozornení polície, že ide o hoax.

"V zúfalej snahe obrániť akú takú vážnosť násilného konania sa dezinformátori snažia klamať privlastnením si fotografie z protestu Za slušné Slovensko z roku 2018. Podtón takto upravenej fotografie je jasný, ukázať tisíce ľudí a spojiť to s dnešným nepovoleným protestom. Túto fotku z protestov z roku 2018 zrejme veľa ľudí nerozoznalo a tisíce ich ďalej zdieľalo," napísala polícia.

To, že fotka nebola pred akciou žiadnou pozvánkou je zrejmé z histórie úprav:

Fotka vyvolala mnoho emócií, po pár hodinách ju zdieľala tisícka ľudí s vedomím, že šíria fotku včerajšieho protestu, ktorý sa však odohrával v úplne inom čase, na inom námestí a hlavne v inom štýle.