Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku Foto: Facebook @KimKardashian

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

K iniciatíve sa pripojila napríklad Kim Kardashian West, ktorá má na Instagrame 188 miliónov fanúšikov. V utorok na twitteri odkázala, že platformy umožňujú šírenie nebezpečného obsahu, ktorý podľa nej ohrozuje fungovanie demokracie.

Nová kampaň je pokračovaním projektu Stop Hate for Profit (Zastavme zisky z nenávisti), za ktorým stojí viac organizácií vrátane Ligy proti hanobeniu (ADL) či asociácia NAACP bojujúca za práva nebelošského obyvateľstva USA. V lete iniciatívu podporili stovky firiem, keď na mesiac Facebooku prestali zadávať reklamy.

K dennej odmlke od pridávania príspevkov vyzval na začiatku týždňa britský komik Sacha Baron Cohen, ktorý už dlhší čas volá po tvrdšom postupe sociálnych médií proti škodlivému obsahu. "Túto stredu 16. septembra zmrazíte svoj instagram, aby som Markovi (Zuckerbergovi - pozn. ČTK) odkázal, nech zastaví zisky z nenávisti. Kto sa pridá?" napísal Cohen.

Okrem Kardashian West na výzvu zareagovali herci Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence alebo Mark Ruffalo, speváčka Katy Perry či britská modelka Naomi Campbell.

Reportérka agentúry Bloomberg však na twitteri podotkla, že Campbell aj po ohlásení bojkotu na svoj instagramový účet pridávala ďalšie príspevky.

Kardashian West, ktorej instagramový profil je jedným z najsledovanejších na tejto platforme vlastnenej Facebookom, oznámila pozastavenie aktivity aj na facebookovom účte. "Milujem fakt, že s vami cez instagram a facebook môžem byť v priamom spojení, ale nemôžem sa nečinne prizerať a mlčať, zatiaľ čo tieto platformy umožňujú šírenie nenávisti, propagandy a dezinformácií ... Dezinformácie zdieľané v sociálnych médiách majú vážny dopad na naše voľby a podkopávajú našu demokraciu, "napísala.

Facebook na novú vlnu kritiky bezprostredne nereagoval. Predstavitelia spoločnosti tento rok uznávajú, že ich ťaženie proti prejavom nenávisti či volebnom dezinformáciám má stále rezervy, zároveň ale uvádzajú, že v týchto oblastiach v posledných rokoch firma urobila pokrok. V druhom štvrťroku podľa nedávnej správy rovnomenná platforma zakročila proti 22,5 milióna príspevkom v súvislosti s porušovaním pravidiel o šírení nenávisti.

V júli publikovanom závere auditu, ktorý mapoval prístup najväčšej sociálnej siete sveta k dezinformáciám a nenávistným príspevkom, uznávajú "významný pokrok v niektorých oblastiach", zdôrazňujú však potrebu ďalších krokov. Zistenia podľa autorov vyvolávajú legitímne otázky ohľadom miery odhodlanie v boji proti nenávisti a diskriminácii na platforme a ohľadom jej snahy presadzovať občianske slobody.