Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch Ilustr. foto

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Medzi sledovanými sú napríklad profily približne 700 prominentných Čechov. V databáze sú politici, diplomati, pracovníci bezpečnostných inštitúcií, akademici a podnikatelia aj ich detí. Profily majú aj niektoré inštitúcie. Upozornil na to dnes server Aktuálně.cz, podľa ktorého je databáza súčasťou rozsiahleho súboru informácií o Prípadom sa zaoberá Bezpečnostná informačná služba (BIS). Téme sledovania ľudí aj z ďalších krajín sa dnes venujú aj viaceré západné médiá.

"V tejto chvíli získané dáta analyzujeme, takže by bolo predčasné ich obsah komentovať. Pokiaľ Čína vytvára databázy ľudí, ktorí ju v Českej republike zaujímajú, bolo by logické, keby medzi nimi figurovalo aj moje meno," povedal serveru riaditeľ BIS Michal Koudelka. Podľa neho ide o ďalší dôkaz toho, že čínske spravodajské služby sa snažia získať informácie akoukoľvek formou. "To je riziko, na ktoré dlhodobo upozorňujeme," doplnil Koudelka.

Systém firmy Zhenhua, ktorá pracuje aj pre čínsku armádu, podľa Aktuálně.cz k menám "záujmových osôb" priraďovala fotografie, odkazy na profily na sociálnych sieťach, analyzovala ich príspevky, mediálne zmienky o nich aj ich príbuzenské vzťahy, dokonca aj informácie o deťoch.

V uniknutej databáze sú však aj členovia britskej kráľovskej rodiny či britský premiér Boris Johnson. V Česku spolu s Koudelkom napríklad prezident Miloš Zeman, minister obrany Ľubomír Metnar (za ANO), minister kultúry a bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) alebo podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Súbor údajov sa zo serverov spoločnosti Zhenhua dostal k západným médiám prostredníctvom čínskeho whistleblowera. Sedem stoviek mien Čechov z databázy je pravdepodobne len časťou zhromaždených informácií, pretože sa zatiaľ podarilo obnoviť zhruba štvrť milióna z 2,4 milióna záznamov o jednotlivých ľuďoch. Na otázky novinárskeho konzorcia, ktoré sa databázami zaoberá, firma Zhenhua neodpovedala. Na záujem reagovala vypnutím webu.

Databázou sa aktuálne zaoberá skupina médií, medzi ktorými je Australian Financial Review, britský Daily Telegraph, kanadský Globe and Mail, indický Express alebo americký Washington Post.

Medzi monitorovaných z ČR patrí tiež mnoho súčasných či bývalých poslancov a senátorov, napríklad predsedníčka poslaneckého výboru pre obranu Jana Černochová (ODS). V databáze je tiež bývalý minister spravodlivosti Robert Pelikán, niekdajší šéf úradu vlády či analytického odboru Pražského hradu Radek Augustin, skorší šéf štátnej správy z ministerstva vnútra Josef Postránecký, podpredseda Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) Petr Solska alebo riaditeľka sekcie pre radiačnú ochranu Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (SÚJB) Karla Petrová. Premiér Andrej Babiš (ANO) v časti dát, ktorú sa podarilo expertom obnoviť, nie je.

K sledovaným inštitúciám patrí napríklad zahraničné ambasády v ČR, policajné akadémie, ministerstvo zdravotníctva, úrad stáleho predstaviteľa ČR pri NATO, ČVUT alebo Akadémie vied. Záznam mala čínska firma tiež pre ČSSD a mobilného operátora O2.