Biologička Peková, ktorú s obľubou citovali konšpirátori, je obžalovaná (VIDEO)

Biologička Peková, ktorú s obľubou citovali konšpirátori, je obžalovaná (VIDEO) Reprofoto youtube Leontynka.cz

Česká molekulárna biologička Soňa Peková je spolu s českým politickým lobistom Romanom Janouškom a ďalšími ľuďmi obvinená kvôli finančným machináciám okolo firmy Chambon.

Laboratórium podľa vyšetrovateľov a štátneho zástupcu prokurátora Alexandra Dadamu z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci inkasovalo medzi rokmi 2009 a 2011 od zdravotných poisťovní neprimerane vysoké úhrady za podvodné krvné testy pre nemocnice. Škoda sa podľa žalobcu pohybuje okolo 240 miliónov korún, informujú české Hospodárske noviny. Lekárke, ktorú s obľubou citujú konšpiračné weby, hrozí až 10 rokov väzenia, Janouškovi osem.

"Dnešného dňa bola k Mestskému súdu v Prahe podaná obžaloba na celkom päť osôb. V prípade štyroch osôb pre obzvlášť závažný zločin podvodu. Dve z uvedených osôb sú obžalobou navyše stíhané aj pre zločin neoprávneného podnikania. Piata obvinená osoba je potom stíhaná pre trestný čin spoluúčasti, "povedal vo štvrtok pre Aktuálně.cz žalobca Dadam.

Podvod mal spočívať v tom, že spoločnosť vykazovala iné testy, než reálne uskutočnila. "V rámci činnosti spoločnosť vykonávala mikrobiologické laboratórne vyšetrenia, ktoré poisťovniam nepravdivo vykazovala ako vyšetrenie ľudskej DNA tak, aby to zodpovedalo uzatvorenej zmluve," dodal Dadam.

Molekulárna biológička Soňa Peková sa preslávila svojimi vyjadreniami, že nový druh koronavírusu je umelo vytvorený a pochádza z laboratória a že mohol uniknúť z čínskeho laboratória v meste Wu-chan, kde sa skúmali účinky vírusu SARS, ktorý ohrozoval svet po roku 2000. „Ten vírus má niektoré genetické charakteristiky, ktoré sa v bežných koronavírusoch nevyskytujú. Z môjho pohľadu to vyzerá ako náhodný únik z laboratória, kde sa s takým vírusom pracuje,“ povedala pre TA3 Peková.

Peková je obľúbená odborníčka konšpiračných webov:

Jej vyjadrenia preberali rôzne pochybné weby, ktoré spájali jej teóriu s konšpiráciami o biologickej zbrani. Peková tvrdila, že druhá vlna sa neobjaví a vírus do pol roka zmizne. Zviditeľnila sa aj tým, že už v marci vyvinula vlastné testy na koronavírus, ktoré česká vláda odmietla a spochybnili ich viacerí odborníci.

Nepodložené tvrdenia Pekovej o umelom pôvode koronavírusu vyvrátila napríklad štúdia o pôvode koronavírusu v odbornom časopise Nature Medicine. Analyzovali v nej verejne dostupný genóm SARS-CoV-2, vedci nenašli žiaden dôkaz, že vírus vznikol v laboratóriu alebo ho niekto akokoľvek upravil.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.