Instagram zakročil proti Madonne

Instagram zakročil proti Madonne Instagram

Sociálna sieť prekryla Madonne zavádzajúce video o covide.

Sociálna sieť instagram zakročila proti speváčke Madonne, ktorá na svojom účte zverejnila video s konšpiračnou teóriou o koronavíruse. Napísala k nemu, že vakcína proti covidu-19 už existuje, ale nie je k dispozícii, pretože "bohatí chcú byť ešte bohatší". Instagram príspevok prekryl nápisom Zavádzajúce informácie. Presmeroval tiež používateľa na upresňujúci text, ktorý vysvetľuje, že proti covidu-19 zatiaľ žiadna očkovacia látka nie je.

Ako informoval spravodajský server BBC, Madonna má na Instagrame 15 miliónov priaznivcov. Video bolo z jej účtu neskôr odstránené, keď sa niektorí z fanúšikov sťažovali na obsah.

"To je úplné šialenstvo. Nemôžem uveriť, že podporuješ tak nebezpečné šarlatánstvo," napísala napríklad škótska speváčka Annie Lennox.

Madonna na instagram umiestnila video, na ktorom skupina lekárov propaguje proti covidu-19 antimalarikum hydroxychlorochín. Tento príspevok preposielal na svojom twitterovom účte aj americký prezident Donald Trump, kým twitter, facebook a youtube video neodstránili. Madonna ale toto opatrenie ignorovala a video šírila ďalej, kým sa fanúšikovia neohradili.

"Pravda nás všetkých oslobodí, niektorí ľudia ale pravdu počuť nechcú. Najmä tí, ktorí majú moc a chcú zarobiť na tom predlžujúcom sa výskume vakcíny. Dokázalo sa už, že je jedna účinná a je k dispozícii mesiace. (Tí ľudia) sa boja, že by nad nimi niekto získal kontrolu a nechávajú bohatých bohatnúť a chudobných a chorých byť chorí ešte viac," napísala Madonna.

Hydroxychlórochín za účinný proti covidu-19 považuje tiež Trump, aj keď Svetová zdravotnícka organizácia neprestáva varovať pred jeho používaním, pretože má vážne vedľajšie účinky, ktoré môžu spôsobiť chorobu alebo aj smrť.

Madonna zverejnila kontroverzné názory na koronavírus už skôr. V marci zverejnila svoju fotografiu vo vani s textom, že je koronavírus výborný vyrovnávač rozdielov medzi ľuďmi. "Nestará sa o to, ako ste bohatí, slávni, zábavní, chytrí, kde žijete, ako ste starí a aké úžasné historky dokážete rozprávať. Všetko výborne zrovná a to, čo je na ňom hrozné, je na ňom aj úžasné," napísala. O dva mesiace neskôr informovala, že sa u nej pri testovaní zistili protilátky proti koronavírusu, takže získala asi imunitu. "Dnes si teda urobím dlhú vychádzku autom, stiahnem okienka a budem dýchať vzduch presýtený covidom-19," prezradila fanúšikom.