Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí Reprofoto CNBC

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Najnovšie sa na facebooku šíri hoax, že spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft povedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí. V rozhovore, na ktorý sa web, ktorý tento hoax šíri, odvoláva, však Gates nič také nepovedal.

Na nepravdivý článok upozornil Facebook prostredníctvom AFP Fact check (faktickej kontroly, ktorú zabezpečuje agentúra AFP). V rozhovore pre CNBC Gates hovoril o bezpečnosti vakcíny a potenciálnych vedľajších účinkoch a poskytol hypotetický príklad na ilustráciu počtu ľudí, ktorí by ich mohli po celom svete ovplyvniť.

„Bill Gates pripúšťa, že jeho očkovacia látka COVID-19 môže zabiť takmer 1 000 000 ľudí,“ uvádza sa v nadpise článku z 30. apríla 2020 na webe perma.cc, ktorý ďalej tvrdí, že „nedávno pripustil, že jeho vakcína proti koronavírusu je menej efektívna u starších ľudí a pravdepodobne povedie k smrti alebo zmrzačeniu 700 000 ľudí.“

AFP upozorňuje že to Gates nepovedal. V súčasnosti neexistuje žiadna vakcína proti COVID-19, chorobe spôsobenej novým koronavírusom.

V rozhovore pre CNBC Gates nehovoril o tom, že vakcína spôsobí milión úmrtí a nepovedal ani to, že vakcína na COVID-19 by bola pre starších ľudí menej účinná, upozorňuje AFP.

„Účinnosť vakcín u starších ľudí je vždy veľkou výzvou. Viete, ukázalo sa, že vakcína proti chrípke nie je taká účinná u starších ľudí. Väčšina výhod pochádza od mladých ľudí, ktorí ju nerozširujú, pretože sú očkovaní,“ uviedol Gates v rozhovore.
„Tu jednoznačne potrebujeme vakcínu, ktorá účinkuje vo vyššom vekovom rozmedzí, pretože je to najviac ohrozené. A robíte to tak, že ho zosilníte, takže to funguje u starších ľudí, a napriek tomu nemáte vedľajšie účinky,“ povedal Gates.

Gates bol v posledných týždňoch predmetom niekoľkých hoaxov, vrátane zmanipulovanej fotografie nadácie Gatesovej, texte o novom koronavíruse, ktorý mu bol nesprávne priradený, a falošnej správe o „vakcíne Billa Gatesa“.