Operátori upozorňujú na masívne podvodné prezváňania

Operátori upozorňujú na masívne podvodné prezváňania Reprofoto Telekom

Spoločnosť Telekom a O2 upozorňujú, že od utorka večera zaznamenali masívnu aktivitu podvodných volaní zo zahraničných telefónnych čísel.

Ide o telefonáty s predvoľbou +674 (Nauru) a +213 (Alžírsko).

„Prosíme preto zákazníkov, aby boli obozretní a nevolali späť na neznáme čísla zo zahraničia, pokiaľ hovor z danej krajiny neočakávajú,“ povedal hovorca spoločnosti Pavel Ďurík.
Prijatie takéhoto hovoru nenesie pre zákazníka žiadne nebezpečenstvo, avšak odchádzajúci hovor môže byť spoplatnený zvýšenou tarifikáciou. "Odchádzajúce hovory na tieto čísla z našej siete operatívne blokujeme," dodal hovorca.

V O2 taktiež zaznamenali väčšiu vlnu podvodných volaní z Alžírska a Nauru.

"Podozrivé telefónne čísla po identifikácii ihneď blokujeme a v záujme ochrany zákazníka máme dlhodobo zablokované odchádzajúce hovory najmä do niektorých afrických a ázijských krajín, ktoré sme vyhodnotili ako rizikové. V prípade záujmu samozrejme zákazníkovi volania na jeho žiadosť umožníme. V prípade podozrenia prosíme zákazníkov, aby nás o takomto jave neodkladne informovali," povedala pre Omediach.com Tereza Molnár, hovorkyňa O2. Zákazníkom tiež dôrazne odporúča v prípade zmeškaného volania z akéhokoľvek neznámeho čísla so zahraničnou predvoľbou nevolať naspäť.

Oslovili sme aj ostatných operátorov. Orange a 4ku odpovedali, že v poslednej dobe takéto masívne prezváňanie v ich sieti nezaznamenali. „Podobné útoky zvyčajne prichádzajú vo vlnách a nezriedka útočia na konkrétny prefix, čo môže byť dôvodom, že ich nezaregistruje v rovnakej intenzite každý operátor. Neustále sledujeme a snažíme sa identifikovať podobné útoky, v dôsledku čoho bezodkladne blokujeme podozrivé destinácie,“ povedal pre Omediach.com Roland Kyška, riaditeľ pre marketing a komunikáciu 4ky.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.