Facebook zablokoval stránky spojené s konšpiračnou teóriou QAnon a dezinformačné siete

Facebook zablokoval stránky spojené s konšpiračnou teóriou QAnon a dezinformačné siete Reprofoto FB Qanon - The Great Awakening

Facebook v apríli prvýkrát zmazal účty skupiny spojené s konšpiračnou teóriou QAnon propagovanou oddanými stúpencami amerického prezidenta Donalda Trumpa. Platforma zakročila aj proti stránkam, ktoré sú spojené s americkým krajne pravicovým webom Vdara a medzinárodnými dezinformačnými sieťami údajne prevádzkovanými z Ruska a Iránu.

 

"Tento mesiac sme odstránili osem sietí účtov, stránok a skupín. Dve z nich - z Ruska a Iránu - boli medzinárodne zamerané, a zvyšných šesť - v Spojených štátoch, Gruzínsku, Barme a Mauritánii - cielili na domáce publikum vo svojich krajinách," píše sa v správe. Dezinformačné siete boli zablokované ako jedna z podôb "koordinovanej neautentickej" aktivity, ktorú sa facebook snaží potláčať. Využívali totiž falošné účty a podvodné stránky v snahe "manipulovať verejnú diskusiu".

Facebook v týchto súvislostiach doteraz informoval hlavne o operáciách prevádzkovaných cudzími hráčmi, nová správa ale popisuje aj dve americké. "Facebook prvýkrát odstránil dezinformačné siete napojené na skupiny okolo QAnon," uviedla na twitteri reportérka The New York Times Sheer Frenkelová.

Základom konšpiračnej teórie QAnon je úplne vymyslený tajný súboj medzi americkým prezidentom a satanistickými pedofilmi a kanibalmi alebo vplyvnými protivníkmi z "deep state". Stúpenci sprisahanecké teórie chodia na mítingy organizované Trumpovou kampaňou a prezident USA už viackrát na svojom twitterovom účte zdieľal príspevky od nasledovníkov hlavnej postavy danej komunity, ktorá je známa len ako "Q".

Facebook uviedol, že zakročil proti piatim stránkam, 20 účtom a šiestimi skupinám, u ktorých vyšetrovanie odhalilo väzby na komunitu QAnon. "Túto aktivitu sme odhalili v rámci interného vyšetrovania pre podozrenie z neautentického správania smerom k americkým voľbám roku 2020," uvádza kalifornská firma. Zablokované stránky údajne oslovili viac ako 133.000 ľudí.

Ešte väčší dosah mala sieť spojená s protiimigračným webom Vdara a podobne orientovanou platformou The ÚNZ Review. Jednu skupinu, 15 účtov a 19 stránok správcovia odstránili kvôli podozreniu na nekalú snahu ovplyvniť amerického voliča.

Dvojica dezinformačných sietí zameraná na zahraničné publikum fungovala podobne ako predtým zablokované operácie prevádzkované z Ruska a Iránu, uviedol šéf bezpečnostného tímu Facebooku Nathaniel Gleicher. Cielili na používateľov v Afrike, Ázii i Európe a vydávali sa pri tom za nezávislé miestne médiá či charitatívne organizácie. Agentúra Reuters si všíma, že sieť prevádzkovaná iránskou štátnou vysielacou spoločnosťou IRIB vytvárala obsah najmenej od roku 2011, a so zásahmi do volieb v zahraničí tak zrejme experimentovala niekoľko rokov pred ruskými snahami ovplyvniť posledné prezidentské voľby v USA.

"Všetky siete v tejto správe boli vytvorené pred koronavírovou pandémiou, ale vidíme, že oportunisticky využívajú témy spojené aj s covid-19," podotkol Gleicher.