Koronavírus sa zneužíva na šírenie nepravdivých správ a dezinformácií

Koronavírus sa zneužíva na šírenie nepravdivých správ a dezinformácií

V čase, keď mnohí bojujú dňom i nocou za záchranu životov ľudí nakazených novým koronavírusom, niektoré organizácie a jednotlivci zneužívajú aktuálnu krízu na politickú či komerčnú manipuláciu.

Za účelom podpory spoľahlivých a na faktoch založených informácií bola vytvorená spoločná webová stránka EÚ, ktorá informuje o reakcii Únie na vypuknutie nákazy COVID-19 a ktorá zároveň vyvracia najbežnejšie mýty spojené s novým koronavírusom.
 
Podľa osobitnej správy pracovnej skupiny Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorá má na starosti vyvracanie dezinformácií, sú zdrojom niektorých nepravdivých tvrdení aktéri blízki krajnej (takzvanej alternatívnej) pravici v USA, ako aj v Číne a Rusku. V týchto prípadoch ide o politický cieľ: oslabiť Európsku úniu alebo privodiť politické zmeny v jej členských štátoch.
 
„V časoch, ako sú tieto, závisia životy na tom, či všetci počúvame zdravotnícke orgány, pričom šírenie lží či spochybňovanie pravdy sa stáva omnoho nebezpečnejším. Je dôležité, aby inštitúcie naďalej úzko spolupracovali s online platformami, podporovali ich v propagácii spoľahlivých zdrojov, potláčali obsah, o ktorom sa zistí, že je nepravdivý alebo zavádzajúci, a odstraňovali nelegálny obsah alebo obsah, ktorý by mohol spôsobiť ujmu na zdraví,‟ povedala podpredsedníčka Európskeho parlamentu Katarina Barley.
 
Podpredsedníčka EP zároveň vyzvala na obozretnosť vo vzťahu k pokusom o šírenie dezinformácií v online prostredí: „Tak, ako rešpektujeme obmedzovania kontaktu a umývame si ruky, máme tiež povinnosť zastaviť šírenie falošných rád a manipulujúcich príbehov.‟

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.