Šíri sa hoax, že kvôli vražde v Bratislave treba uzavrieť hranice pred migrantmi

Šíri sa hoax, že kvôli vražde v Bratislave treba uzavrieť hranice pred migrantmi Reprofoto Facebook Andréa Komárková

Hoaxov a poplašných správ v súvislosti s vraždou Violy Macákovej sa šíri po sociálnych sieťach neúrekom.

Jeden z najviac rozšírených je status z facebookového profilu Andréy Komárkovej, ktorá v statuse spája známu vraždu s ešte jednou vraždou a migrantmi a témou prijímania sirôt zo Sýrie.

„Asi najobludnejšie prepojenie smrti Violy a dezinformácií predviedlo české konto na Facebooku pod názvom "Andréa Komárková". Vo svojom príspevku uvádza nepravdivé informácie rozsahu zranení mŕtvej ženy a už len takouto samotnou publikáciou neskutočne ubližuje pozostalej rodine. Pomyselným vrcholom je prepojenie tejto strašnej udalosti s migráciou a nutnosťou uzatvorenia hraníc,“ píše polícia, podľa ktorej ide o nebezpečný, propagandistický a dezinformačný účet plný nenávisti.

Odporúčame aj: Vieme, kto šíri hoax o ďalšej vražde ženy, pri ktorom polícia zverejnila mimoriadne upozornenie

Účet Andréy Kmárkovej zverejňuje denne desiatky statusov pre takmer 3 000 priateľov a ďalšie stovky sledovateľov. Z hľadiska tohto počtu je podľa polície nebezpečným manipulačným nástrojom.

Status o vražde v Bratislave šíri aj naďalej. Slovenská polícia oznámila, že informácie o šírení hoaxu poskytnuté českým orgánom, ako aj spoločnosti Facebooku so žiadosťou jeho trvalej blokácie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.