Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO)

Divadelné Dosky vyhrala inscenácia, ktorá ukazuje, čo môžu spôsobiť konšpiračné teórie (VIDEO) Foto: Prešovské národné divadlo

"Ak chcem nejakým spôsobom podať odhalenie komplotu, nemusím záujemcovi dodať nič originálne, naopak, treba mu ponúknuť len a najmä to, o čom sa už dávno dozvedel, alebo by sa mohol oveľa ľahšie dozvedieť inými cestami. Ľudia veria iba tomu, čo už vedia, a práve v tom spočíva krása Univerzálneho Formy Sprisahania.“

 

Takto predstavuje monodrámu Moral Insanity na svojich stránkach Prešovské národné divadlo, ktorá získala na včerajšom odovzdávaní Divadelných dosiek najviac cien.

Najúspešnejšia inscenácia tohtoročných „dosiek“, vytvorená Petrom Brajerčíkom a Júliou Rázusovou voľne na motívy knihy Umberta Eca Pražský cintorín, premenila zo šiestich nominácií až päť.
Monodráma skúma konšpiračné teórie, antisemitské a rasistické predstavy vychádzajúce z nepriaznivej ekonomickej a spoločenskej situácie a ich odraz v médiách a politike.
Monodramatický projekt neponúka komplexnú dramatizáciu náročného diela Umberta Eca o antisemitských konšpiráciách 19. storočia či o jezuitskom boji proti slobodomurárom, tvorcovia si zo známeho textu vybrali len niekoľko pasáží, ktoré výstižne charakterizujú dnešnú nahnevanú, xenofóbnu, antisemitskú dobu. „Žid, okrem toho, že je nadutý ako Španiel, sprostý ako Chorvát, drzý ako Cigán...“


Predsudky a národnostné, etnické, náboženské stereotypy začínajú pri nevinných vtipoch a končia antisemitskými výpadmi a nebezpečne agresívnymi prejavmi rasizmu. V inscenácii Brajerčík a režisérka Júlia Rázusová skúmajú vzorce, prostredníctvom ktorých sa v spoločnosti utvára sieť konšpiračných teórií, do ktorej je niekedy ťažké nespadnúť. Uprostred scénickej koncepcie kapustných hláv kdesi na opustenom poli, sa Brajerčík predstavuje ako sebavedomý  protagonista. Vedome sa zahráva s tým, čo je pravda a čo viac mýtus, čo je myslené vážne a čo je podané s iróniou a odstupom. Z tohto kontrastu rastie humor, ktorý je cennou súčasťou tejto malej slovenskej tragédie o zasievaní nenávisti za účelom manipulácie.

Odporúčame aj: Víťazi cien DOSKY 2019 sú už známi

„Moral insanity je pojem z psychológie -ako morbídne prekrúcanie nejakých citov, zvykov, morálnych dispozícií. Takou najnebezpečnejšou nepravdou je bohužiaľ polopravda,“ povedala pri preberaní ceny Rázusová. "V 19. storočí sa dezinformácie a konšpirácie šírili pomalšie ako dnes. Rovnako môžeme tú rýchlosť využiť dnes, že budeme rovnako rýchlo odhaľovať spôsoby a praktiky, ako tieto fake news vznikajú. Snažíme sa našu inscenáciu dostať na čo najviac miest, medzi čo najviac divákov, aby sme si to "moral insanity" hroziace nám všetkým uvedomili a v rámci našich možnosti niečo urobili,“ dodala režisérka.

Umberto Eco / Peter Brajerčík: Moral Insanity
hudba a priestorový hudobný koncept: Martin Husovský
scénografická a kostýmová spolupráca: Diana Strauszová
svetelný dizajn: Lukáš Katuščák
produkcia: Linda Durkáčová
scénický koncept a réžia: Júlia Rázusová
hrá: Peter Brajerčík

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.