Ruská dezinformačná sieť sa rozrastá, Putin chce vlastnú alternatívu Wikipédie

Ruská dezinformačná sieť sa rozrastá, Putin chce vlastnú alternatívu Wikipédie Reprofoto youtube/showtime

Rusko by podľa prezidenta Vladimira Putina malo mať vlastnú alternatívu k Wikipédii. Šéf Kremľa navrhol vytvoriť ruskú online encyklopédiu, ktorá bude obsahovať "hodnoverné informácie". Informovala o tom agentúra RIA Novosti, podľa ktorej už vláda na projekt vyčlenila peniaze.

"Čo sa týka Wikipédie, je lepšie ju nahradiť Veľkou ruskou novou encyklopédiou v elektronickej podobe. V každom prípade bude ponúkať hodnoverné informácie v modernej forme," povedal Putin na zasadnutí vládnej Rady ruského jazyka.

Putin odkazoval na tlačenú verziu Veľkej ruskej encyklopédie, ktorá vyšla v rokoch 2007 a 2014. Reagoval pritom na kritickú poznámku jedného ruského univerzitného profesora, podľa ktorého ruské súdy nezriedka citujú informácie z Wikipédie vo svojich rozsudkoch.

Podľa vládnych dokumentov plánuje ruský kabinet poskytnúť do roku 2022 na vytvorenie novej online encyklopédie 1,7 miliardy rubľov.

Odporúčame aj: Počet dezinformácií šíriacich sa z Ruska sa zdvojnásobil, upozorňuje EP

Ruskojazyčná verzia Wikipédie obsahuje 1,5 milióna hesiel. V roku 2015 ju ruské úrady nakrátko zakázali kvôli tomu, že jej správcovia odmietli zmazať heslo týkajúce sa užívania kanabisu.

Agentúra DPA pripomenula, že minulý týždeň začal v Rusku platiť kontroverzný zákon o "zvrchovanom internete", ktorý umožňuje väčšiu kontrolu úradov nad dianím na sieti. Kremeľ novinku prezentuje ako ochranu proti kybernetickým útokom, kritici hovoria o novej dimenzii cenzúry.