Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu

Tisícky ľudí šírili podvod so sedačkami, polícia im posiela dôležitú radu Zdroj: Hoaxy a podvody - Polícia SR

Ľudia na Slovensku opäť vo vidine, že niečo drahé získajú zadarmo, šírili hoax a zároveň poskytovali dôležité údaje, ktoré mohli následne podvodníci zneužiť.

Tentokrát pochybnú súťaž šírila facebooková stránka "Zimna moda". Šlo o súťaž o sedačku v približnej hodnote viac ako tisíc eur.
Od ľudí požadovali, aby súťaž komentovali, zdieľali a dali like stránke. Tým, ktorí naleteli, sa cez messenger prihlásili a žiadali číslo platobnej karty.

Stránka vznikla len pár dní pred súťažou, nemala ani veľa statusov, neboli na nej zreteľné kontaktné údaje,stránka bola na prvý pohľad pochybná. Napriek tomu v priebehu pár hodín na jej hoax naleteli a ďalej ho šírili tisícky ľudí.

Status súťaže a príklad podvodnej komunikácie:

Zdroj: Hoaxy a podvody - Polícia SR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na status upozornila polícia aj s takýmto upozornením: Ak nie ste až tak technicky zdatný a neviete spozorovať rozdiely medzi slušnou a podvodnou súťažou, tak si zapamätajte dve veci:

1. NIKDY neposielajte údaje, ktoré máte na svojej kreditnej karte. Nikdy ich nikomu nedávajte. Ak tieto údaje máte niekomu poskytnúť, tak ide o napríklad rezerváciu ubytovania na Booking.com, kde údaje vpisujete do formuláru.
2. NIKDY si nenechajte poslať na svoj mobilný telefón SMS kód, ktorý máte následne preposlať organizátorovi súťaže. Prídete o peniaze.

Polícia zároveň poškodených vyzýva, aby sa jej ozvali.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.