Ruské sociálne siete špekulujú o smrti hlavného sponzora trollej farmy

Ruské sociálne siete špekulujú o smrti hlavného sponzora trollej farmy Reprofoto facebook

Po ruských sociálnych sieťach kolujú špekulácie o smrti miliardára Jevgenija Prigožina, hlavného sponzora trollej farmy oficiálne Agentúry pre výskum internetu (AII) považovanej za ruské centrum pre výrobu lživých správ a šírenie spravodajských manipulácií, ktorá sídli v Petrohrade.

 

Prigožin údajne zahynul pri nedávnej leteckej katastrofe v Kongu, ruskí diplomati ani ľudia z Prigožinovho okolia ale túto správu nepotvrdili.

Podľa opozičného denníka Novaja gazeta a servera Readovka sa Prigožin nachádzal na palube nákladného lietadla Antonov 72, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo na východe Konga. Na palube lietadla, ktorý zaisťoval logistiku súvisiacu s presunmi konžského prezidenta, bolo osem ľudí. Ruské veľvyslanectvo v Kinshase oznámilo, že medzi nimi boli dvaja ruskí občania.

Podľa úradných informácií pri nešťastí zahynuli ruskí piloti Vladimir Sadovničij a Vitalij Šumkov. Prigožinovo meno na zozname obetí nie je. Oligarcha, ktorý patrí do okruhu najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina, sa podľa nepotvrdených správ však odo dňa havárie neukázal na verejnosti.

Prigožinovo meno sa v ruských médiách objavuje nielen v súvislosti s demagogickou propagandou; miliardár je považovaný aj za sponzora takzvanej Vágnerovej súkromnej armády, ktorá s tichým súhlasom Kremľa operuje či operovala na Ukrajine, v Sýrii alebo v Stredoafrickej republike. Závratnú kariéru začal ako majiteľ cateringovej firmy, ktorá zásobovala Kremeľ. V médiách býva Prigožin často označovaný ako "Putinov kuchár".