Syn brazílskeho prezidenta šíri falošnú fotku Grety, ako obeduje pred zrakmi detí z Afriky (FOTO)

Syn brazílskeho prezidenta šíri falošnú fotku Grety, ako obeduje pred zrakmi detí z Afriky (FOTO) Hoax od E. Bolsonara

Známy politik zdieľa zmanipulovanú fotomontáž mladej aktivistky aj so zmienkou o Georgovi Sorosovi.

V súvislosti s mladou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou sa šíri po svete množstvo podporných stanovísk ale aj hejtov a hoaxov.
Jeden z posledných šíri syn brazílskeho prezidenta a známy brazílsky politik Eduardo Bolsonaro.

Právnik a poslanec brazílskeho parlamentu zverejnil pred niekoľkými dňami na Twitteri posmešný tweet s fotku, na ktorej je aktivistka, ako cestuje vlakom a pritom obeduje, a cez okno sa na ňu pozerajú chudobné polonahé deti tmavej pleti.

V skutočnosti ide o upravenú fotku, ktorú zverejnila na jar Gréta Thunbergová na Twitteri s popiskou, že obeduje cestou po Dánsku. V okne nie sú deti, ale je tam vidieť len les.

Fotka, ktorú Greta zverejnila na Twitteri na jar 2019 z cesty po Dánsku

Eduardo Bolsonaro použil falošnú montáž na kritiku 16-ročnej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorá sa zúčastnila na klimatickej konferencii OSN v New Yorku. Pričom šíri aj dezinformáciu spojenú s finančníkom Georgeom Sorosom. "„Ukradli ste mi detstvo ...“ povedala dievča financované spoločnosťou George Soros Open Society," napísal Bolsonaro.

Hoax zdieľali od Bolsonara tisícky ľudí. Aj keď viacerí politici a organizácie status politika kritizovali a informovali o ňom mnohé brazílske aj svetové médiá, brazílsky politik, ktorý je navrhnutý na Veľvyslanca USA, zdieľa hoax aj naďalej.

„Falošné správy sú dnes zlom, proti ktorému treba bojovať v každej demokratickej spoločnosti na svete," reagovala brazílska senátorka Eliziane Gama pre Journal Nacional. Podľa nej je neprípustné, aby sa niečo také dialo prostredníctvom verejnej reprezentácie. "A ešte viac pre verejného činiteľa, ktorý je navrhnutý, aby zastupoval krajinu na jednom z najdôležitejších veľvyslanectiev na svete. Podľa môjho názoru je to nezodpovedné. Je to nešťastné a vidím, že kongresman to musí odvolať, ospravedlniť sa 16-ročnému dievčaťu a brazílskej a medzinárodnej spoločnosti,“ dodala senátorka.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.