Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy Twitter @DeanObeidallah

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.


Web v roku 2017 zverejnil článok založený na sfalšovaných tweetoch, ktorými komika obvinil z toho, že je duchovným otcom teroristického útoku v roku 2017 na koncerte speváčky Ariany Grande, pri ktorom zahynulo 22 ľudí a mnohí ďalší boli zranení.

 Federálny sudca usúdil, že vydavateľ webovej stránky a jeho spoločnosť „konali so zlým úmyslom, keď zverejnili nepravdivé vyhlásenia, s vedomím falošnosti týchto vyhlásení a s ľahkomyseľným nerešpektovaním pravdy,“ informuje The New York Times.

"(Anglin) zverejnil tweety, ktoré vyzerali, akoby som bol strojcom bombardovania, že som tomu fandil a robil som to v mene Alaha v mojej viere ako moslim," povedal Obeidallah podľa legalreader.com pre Nacional Public Radio. "(Tweety) vyzerali presne ako skutočné, ktoré retweetol a The Daily Stormer čitateľom kázal, aby ma konfrontovali."

Fanúšikovia neonacistického webu následne posielali humoristovi rôzne výhražky smrti.

Odporúčame aj: Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Komik žaloval web a jeho zakladateľa už pred dvoma rokmi. Súd sa ťahal dva roky aj kvôli Anglinovej neprítomnosti. 

"Bolo to desivé… Bolo to veľmi desivé, bál som sa aj o svojich priateľov, spolupracovníkov,“ povedal Obeidallah. Zatiaľ však nevie, ako od Anglina jeho právnici sumu vymôžu, keďže nie je známe, kde sa nachádza. Peniaze chce použiť na podporu organizácií, ktoré bojujú s nenávistnými prejavmi nielen voči moslimom ale aj afroameričanom, židom a komunite LGBT."

Súčasťou rozsudku je aj nariadenie súdu, aby neonacistický web zmazal články o Obeidallahovi.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.