Polovica Američanov považuje za zásadný problém USA vymyslené správy

Polovica Američanov považuje za zásadný problém USA vymyslené správy Foto: FB D. Trump

Polovica Američanov považuje za zásadný problém dnešných Spojených štátov vymyslené správy či údaje.

 

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Pew Research Center, ktorého výsledky boli zverejnené tento týždeň. Skôr než médiá vinili respondenti za šírenie neprávd politikov a aktivistov, za zlepšenie situácie sú ale podľa nich zodpovední hlavne novinári.

Ako "veľmi veľký problém" označilo v prieskume vymyslené správy a informácie 50 percent z viac ako 6000 opýtaných. Viac ich trápi iba závislosť ľudí od drog, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, stav amerického politického systému a priepasť medzi bohatými a chudobnými obyvateľmi. Naopak násilné zločiny, klimatické zmeny, terorizmus i nelegálne imigrácie sú v prehľade pálčivých otázok až pod "fake news".

"Okrem toho takmer sedem z desiatich dospelých Američanov (68 percent) uviedlo, že vymyslené správy a informácie majú významný vplyv na dôveru Američanov vo vládne inštitúcie, a zhruba polovica (54 percent) hovorí, že sa významne odrážajú na našej dôvere jeden v druhého, "píše Pew Research Center. Navyše podľa 56 percent opýtaných sa problém v nasledujúcich piatich rokoch ešte zhorší, zatiaľ čo len jeden z desiatich vyjadril presvedčenie, že tomu bude naopak.

Najčastejšie označovali respondenti za pôvodcu "veľkého množstva" výmyslov politikov, konkrétne v 57 percentách prípadov. Tesne za nimi boli v tomto ohľade "aktivistické skupiny", zatiaľ čo novinárov za významný zdroj neprávd označilo 36 percent ľudí. Na spravodajských médiách však podľa 53 percent opýtaných leží najväčší podiel zodpovednosti za znižovanie množstva dezinformácií vo verejnej sfére.

Drvivá väčšina účastníkov prieskumu uviedla, že sa niekedy alebo často stretáva s vymyslenými správami. Mnoho ľudí kvôli tomu údajne zmenili svoje správanie čo sa týka zdrojov správ alebo používania sociálnych sietí, fenomén ale tiež zjavne ovplyvňuje osobnú komunikáciu dospelých Američanov. "Polovica ich hovorí, že sa niekedy vyhli konverzácii s určitou osobou, pretože mali podozrenie, že daný človek by mohol do rozhovoru vniesť nepravdivé informácie," uvádzajú autori sondáže.

Pew Research Center podotýka, že vnímanie problematiky sa odvíja okrem iného od politickej príslušnosti jedinca. Stúpenci Republikánskej strany, ktorí vo všeobecnosti vyjadrujú ohľadom spravodajstva väčšiu mieru skepticizmu, prejavovali znepokojenie nad vymyslenými správami častejšie a tiež viac pričítali vinu médiám.