V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov

V ČR vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov Reprofoto TV aktualne.cz

 Na šírení xenofóbie v ČR sa výrazne podieľali konšpiračné weby.

 

Českí policajti vlani riešili 11 trestných oznámení súvisiacich s obsahom konšpiračných webov. Najčastejšie kvôli podozreniu na šírenie poplašenej správy, hanobenia národa, rasy či inej skupiny osôb a podnecovania k nenávisti voči skupine obyvateľov. Na šírení rasistických a xenofóbnych myšlienok sa podľa správy ministerstva vnútra o extrémizme v minulom roku, ktorú má ČTK k dispozícii, významne podieľali weby cielene šíriace konšpiračné teórie a dezinformácie

"Tieto médiá podkopávajú demokratické princípy a oslabujú sociálnu súdržnosť v Českej republike," uviedli autori správy s tým, že niektoré weby majú komerčný charakter, ďalšie ale vytvárajú vlastné konšpiračné teórie či dezinformácie. Niektoré médiá sa stali tlačovým orgánom extrémistov a populistických subjektov. "Preberajú ich nenávistné názory, tieto širia a snažia sa z nich vytvoriť legitímne politické témy," uvádza správa s tým, že príkladom môže byť spolupráca webu Aeronet a predsedu strany Národnej demokracie Adama B. Bartoša.

Znalci extrémizmu v správe konštatujú, že vo virtuálnom priestore zdieľa produkty týchto webov mnoho skupín. U ľudí bez kritického uvažovania dokážu takto šírené dezinformácie vytvárať pocity paniky, strachu, či ohrozenia, čo dokumentuje trestné konanie s Jaromírom Baldyom, uvádza správa. Odkazuje na seniora, ktorý si má po utorňajšom právoplatnom rozsudku pražského vrchného súdu odpykať štyri roky väzenia za teroristický útok na železnici a za vyhrážanie teroristickým trestným činom.

Sedemdesiatjedenročný muž predvlani povytínal dva stromy na železnici a spôsobil tým dve nehody vlakov, pri ktorých sa len zhodou náhod nikto nezranil. Sympatizant hnutia SPD chcel svoje skutky zviesť na moslimských migrantov, a vyvolať tak v spoločnosti strach z migrácie.

Z dlhodobej obsahovej analýzy konšpiračných webov podľa analytikov vyplýva, že tieto médiá často nesledujú jednotnú informačnú líniu, ale iba vyvolávajú informačný chaos. "Výsledkom je chýbajúca racionálna diskusia prostredníctvom argumentov a jej nahradenie emotívnou konšpiračnou polemikou," uviedli.