Nie, Brusel nechce zakázať vreckové nože, šíri sa len ďalší hoax

Nie, Brusel nechce zakázať vreckové nože, šíri sa len ďalší hoax Ilustr.foto. guttashop.cz

Z českých médií sa začala šíriť ďalšia prekrútená správa o nezmyselnom zákaze, za ktorým má byť Brusel.

"Začalo to obmedzovaním niektorých typov strelných zbraní. A teraz to pokračuje snahou Bruselu, aby sme nesmeli po vreckách nosiť ani obyčajné nože. Ak sa podarí dobrotrusom tento zákaz presadiť, prinesie to problémy mnohým ľuďom. A tým nemyslím len hubárov, ktorí tie červivé časti húb budú asi musieť odhryzávať vlastnými zubami. Myslím tým napríklad ženy, ktoré sú nútené pri ceste domov prechádzať nebezpečnými miestami a ktorým dodáva vreckový nôž... pocit bezpečia,“ píše napríklad český web pravyprostor.cz, či web necenzurujeme.cz a odvolávajú sa na správu dennik.cz o tom, že „Európsky parlament navrhuje zavedenie zákazu nosenia nožov bez zjavného účelu.“ Spomínané weby sa v článku odvolávajú na správu zvláštneho výboru pre terorizmus, v ktorom sa však o zákaze nosiť vreckové nože nič nehovorí. „Výbor vyzýva členské štáty, aby zvážili možnosť stanovenia zákazu nosenia nožov bez právneho dôvodu týkajúceho sa predovšetkým najnebezpečnejších nožov, ako sú zombie nože alebo motýlikové nože, a aby tieto opatrenia presadzovali aj v prostredí internetu “. Hoax šíri na facebooku aj český politik z SPD Tomio Okamura.

Hoax sa šíri aj na Slovensku

„Nie, nie je to pravda, že Európska únia chce zakázať vreckové nože! Skauti, poľovníci, trampovia, ale napríklad aj vášniví hubári a hubárky ho môžu nosiť veselo ďalej. Jednoducho tento zákaz neexistuje a vy môžete na túto poplašnú správu zabudnúť,“ dementuje poplašnú správu Ministerstvo zahraničných vecí SR.

 Ministerstvo upozorňuje, že správa výboru EP pre boj proti terorizmu len navrhuje členským štátom, aby zvážili obmedzenie nosenia nožov na verejnosti a prípadne aj zakázanie obzvlášť nebezpečných typov nožov. Tu uvádza napríklad "zombie nože" (to sú tie, ktoré sa hodia predovšetkým pri zombie apokalypse) alebo "motýlikové nože" (to sú zase tie, ktoré sa používajú pri pouličných bitkách v getách tretieho sveta).

„Samozrejme, niektorí fajnšmekri milujú ten pocit vrhnúť sa na dubáky so zombie nožom tak, že z nich budú až franforce lietať. A to aj robiť môžu, keďže žiadny zákaz nožov v lese nie je momentálne na programe dňa. Odporúčanie niečo "zvážiť" totiž členské štáty Únie k ničomu nezaväzuje,“ píše MZV.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.