Podvodníci zneužili meno Maštalíra, Jobusa, TA3 aj otca Jána Kuciaka

Podvodníci zneužili meno Maštalíra, Jobusa, TA3 aj otca Jána Kuciaka Foto z podvodnej stránky

Napriek tomu, že sa prípadom zaoberá už aj polícia, podvodníci aj naďalej šíria vymyslené ponuky s tvárami známych ľudí.

Na sociálnych sieťach sa už niekoľko týždňov šíria podvodné sponzorované statusy o tom, ako hudobník a spisovateľ Branislav Jobus odvrátil bankrot. Podobne je to aj v prípade herca Tomáša Maštalíra. „Tomáš Maštalír Ukazuje, Ako Zarobil Po Bankrote Vďaka Tejto Príležitosti Z Domu 2,3 Milióna € – Tvrdí, Že To Dokáže Každý, A V Relácii „Téma Dňa“ Ukazuje Ako!“ Píše sa v článku, pod ktorým je falošné meno - „Jozef Kuciak“, rovnako sa volá otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Článok je plný nezmyslov, gramatických a štylistických chýb. Majiteľ stránky je neznámy.

Takto vyzerá podvodná stránka



Ide o klasický podvod, ktorý má vylákať z ľudí peniaze na podvodný virtuálny produkt - láka ľudí, aby investovali do kryptomeny bitcoin. Požaduje od nich, aby zaplatili vstupný vklad a následne profitovali z kurzových rozdielov. Prípadom sa zaoberá už aj polícia.

Aby vzbudili pozornosť ľudí a ich dôveru, pri ponuke produktu zneužili fotky známych osobností. „Tomáš Maštalír je muž, ktorý vystúpil v relácii „Téma dňa“ známy tým, že sa mu podarilo dať sa dokopy po bankrote vďaka platforme na automatizované obchodovanie s Bitcoinom zvanej Crypto Revolt.“ Sú to nepravdivé tvrdenia, ktorých cieľom je vylákať od ľudí peniaze do podvodného investovania - 250 eur a aj ďaleko viac.

V textoch sú použité aj fotky TA3 a vymyslené citáty moderátora TA3 Petra Bielika, o tom, že sa ponukou sám nadchol a investoval.

Na podvodnej stránke sú fotky moderátora TA3 a citáty, ktoré nikdy nepovedal

 

Napriek tomu, že polícia sa prípadom zaoberá, podvodníci stále lákajú ľudí cez ďalšie sponzorované statusy na facebokovej stránke, ktorá vznikla len nedávno:

Podvodný sponzorovaný status na facebooku

 

Jobus podal trestné oznámenie na nestotožneného páchateľa. „Ide o informácie, ktoré poškodzujú moje dobré meno a povesť. Ľudia, ktorí to robia si zrejme dali veľkú námahu, nakoľko ide o články a fotografie, ktoré majú preukazovať moju insolventnosť. Respektíve, že som mal zarobiť veľké peniaze vďaka produktu, ktorý propagujú,“ povedal pre Piestanskydennik.sk Jobus.

Rovnaký postup odporúča polícia aj tým, ktorí na vymyslený produkt naleteli. Trestné oznámenie podala aj TA3.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.