Konšpiračnej IN TV rada odňala licenciu, mala to však urobiť už pred rokmi (VIDEO)

Konšpiračnej IN TV rada odňala licenciu, mala to však urobiť už pred rokmi (VIDEO) Foto: IN TV

Rade pre vysielanie a retransmisiu trvalo niekoľko rokov, kým odobrala konšpiračnej televízii licenciu.

Licenciu mala pochybnej televízii odňať už dávno, pretože nedodržiavala zákonné povinnosti.

Televízia sa zviditeľnila hlave tým, že vysielala nepodložené hoaxy, konšpirácie a prokremeľské správy, ktorými sa licenčná rada z nepochopiteľných dôvodov veľmi nezaoberala.

Okrem obsahovej stránky vysielateľ porušoval aj ďalšie dôležité ustanovenia zákona týkajúce sa vysielania aj vlastníctva, na základých ktorých mu mala byť odobratá licencia už pred rokmi.

Televízia začala vysielať v roku 2015, pri jej zrode stáli ľudia zo Slobodného vysielača. Tvárou televízie mala byť bývalá moderátorka TV Markízy Martina Šimkovičová. Tá sa však po parlamentných voľbách dostala na kandidátke Sme rodina Borisa Kollára do parlamentu, a do televízie nenastúpila. Blízko k televízii mal Peter Puškár, moderátorom bol šéf Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha, spravodajstvo dodávalo o.z. InfoVojna Norberta Lichtnera, ktorý stál pri zrode Slobodného vysielača. Aj keď televízia začínala s veľkými plánmi, v podstate sa ani poriadne nerozbehla. Už v roku 2016 analogicky nevysielala, na čo sme ešte v roku 2016 upozornili radu.

Podrobnosti: Bublina okolo IN TV spľasla

Podla zákona, ak vysielateľ počas roka nepretržite nevysielal 30 dní, rada mu môže licenciu odňať. Rada tak však neurobila.

Odporúčame aj: Televíziu IN TV potrestali za reportáž v prospech Petra Puškára

Odňala jej ju až teraz a to na základe iného porušenia ustanovenia to, že vysielateľ už od októbra 2015 vykonal viacero prevodov podielov na základnom imaní či hlasovacích právach, o ktorých mal však podľa zákona vopred informovať radu. Rada mu však odobrala licenciu až teraz - po viac ako troch rokoch od nesplnenia zákonnej povinnosti. „V niektorých prípadoch týchto prevodov bolo potrebné, aby RVR udelila svoj predchádzajúci súhlas, o ktoré ju ale účastník konania nepožiadal. Z tohto dôvodu bolo dnes prijaté uznesenie o odobratí licencie,“ povedala pre Omedich.com hovorkyňa rady Ivana Furjelová.

Licenciu na vysielanie vlastní spoločnosť IN TV. Od roku 2015 sa v spoočnosti udialo viacero zásadných zmien. V súčasnosti sú spoločníkmi agentúra Key Art Agency, o.z. Petra Puškára Združenie spotrebiteľov a združenie Lawyer Company, ktoré sídli na rovnakej adrese, ako Puškárove firmy.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.