Dôchodca dostal 4 roky za teroristický útok, istým spôsobom je obeťou manipulácií, povedal sudca

Dôchodca dostal 4 roky za teroristický útok, istým spôsobom je obeťou manipulácií, povedal sudca Reprofoto TV aktualne.cz

Za spôsobenie nehôd dvoch osobných vlakov v Česku na Mladoboleslavsku súd dnes uznal vinným seniora Jaromíra Baldu z teroristického útoku a poslal ho na štyri roky do väzenia. Nariadil mu tiež ambulantné psychiatrické liečenie.

 

71-ročný Balda predvlani povytínal dva stromy na železničné koľaje a šíril výhražné letáky. Chcel tak u ľudí vyvolať strach z moslimských migrantov.

Zrážky sa zaobišli bez zranení cestujúcich, prekážky na trati však mohli vlak vykoľajiť, prípadne preniknúť do kabíny rušňovodiča. Podľa predsedu senátu stredočeského krajského súdu Jiřího Wažika je zjavné, že Balda sa na skutky dlhšiu dobu pripravoval. "Nešlo o náhly nápad, náhly hnev obžalovaného," konštatoval sudca.

Dôchodca, ktorý bol doteraz úplne bezúhonný, sa k činom priznal. Už skôr uviedol, že ho prenasledovali hroznej sny o migrantoch. Tvrdil, že chcel vyburcovať verejnosť, aby brali hrozbu prílivu radikálnych utečencov vážne. Podľa sudcu Wažika Balda bol istým spôsobom obeťou manipulácie ľudí, ktorí v spoločnosti šíria extrémistické názory.

"To však neznamená, že za svoje konanie nie je zodpovedný. Mal viac použiť kritické myslenie. (...) Mal si byť ďaleko viac vedomý toho, že akákoľvek nenávisť plodí ďalšiu nenávisť," povedal sudca. Dôchodcovi podľa neho priťažuje okrem iného aj to, že činy páchal z náboženskej nenávisti. "Štát musí dať najavo prostredníctvom svojej súdnej moci, že takéto konanie bude prísne potrestané, pretože ide proti základom spoločenského zriadenia tejto krajiny," dodal Wažik.

Prvý strom muž nastražil začiatkom júna 2017 na koľaje medzi Mladou Boleslavou a Bakovom nad Jizerou, druhý o necelé dva mesiace neskôr medzi stanicami Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Podľa znalca nemali rušňovodič šancu včas zabrzdiť a vlak nevykoľajil a nikto sa nezranil len šťastnou náhodou.

V okolí vyrúbaných stromov zanechal Balda letáky sa zvolaním "Alláhu akbar!" (Arabsky Boh je veľký). Ďalšie obdobné tlačoviny potom rozosielal do schránok a lepil na verejných priestranstvách. Súd ho preto uznal vinným aj z vyhrážania teroristickým trestným činom.
Štátny zástupca Martin Bíly po vyhlásení rozsudku na otázku ČTK povedal, že Balda je podľa jeho informácií vôbec prvým človekom odsúdeným v Česku za teroristický útok. Seniorovi hrozilo päť až 15 rokov odňatia slobody. Bíly pre neho požadoval trest rok pod zákonnou sadzbou, čomu súd vyhovel. Prihliadol totiž k tomu, že príčetnosť obžalovaného bola pri oboch útokoch na vlak zmenšená.

Verdikt nie je právoplatný, muž si rovnako ako prokurátor ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania.

Podľa verdiktu musí senior uhradiť škodu, ktorú spôsobil Českým dráham a Správe železničnej dopravnej cesty. Organizácie ju vyčíslili na 155.000 a 63.000 korún.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.