Print this page

Proruské dezinformácie boli minulý rok zamerané hlavne proti Ukrajine, EÚ a Británii Foto: Omediach.com

Ukrajina bola v roku 2018 opäť primárnym terčom prokremeľských dezinformátorov, ktorí sa ale výrazne zamerali aj na Európsku úniu či Britániu.

 

V analýze svojej práce za minulý rok to uvádza zvláštny tím diplomatickej služby EÚ, ktorého úlohou je odhaľovanie mediálnych manipulácií. Na svojom webe EÚ vs Disinfo okrem iného opísal, ako médiá, ktoré presadzujú záujmy Moskvy, zahlcovali informačný priestor v súvislosti s otravou bývalého ruského špióna Sergeja Skripala či napätím v Azovskom mori.

Členovia tímu pre strategickú komunikáciu označovaného ako Stratcom vlani skúmali viac ako 1000 prípadov šírenia zavádzajúcich či nepravdivých oznámení od prokremeľských zdrojov. Vo 461 z nich bola terčom Ukrajina, ktorá je dlhodobo hlavným objektom ruských dezinformácií. Vlani ruské médiá napríklad nesprávne informovali, že ukrajinská armáda na východe krajiny zabila 10.000 ľudí alebo že tam americká tajná služba poslala 14 inštruktorov, ktorých úlohou bolo pomôcť otráviť zdroje vody. Tiež sa objavila hlúposť o stavbe 120kilometrového kanála, ktorý by od Ukrajiny odstrihol anektovaný polostrov Krym.

Ďalšími významnými terčami prokremeľských manipulácií boli Spojené štáty, EÚ a Británia, ktorá ostro vystupovala proti Rusku v súvislosti s použitím nervového jedu novičok v juhoanglickom Salisbury. "V mesiacoch po pokuse o vraždu bývalého ruského špióna Sergeja Skripala na britskej pôde sa prokremeľská dezinformačná mašinéria rozbehla na plné obrátky," opisuje EÚ vs Disinfo.

Práve prípad otravy Skripala a jeho dcéry Julie podľa tímu Stratcom ukazuje typické postupy proruských manipulátorov, ktorí vo zvyšku roka údajne prezentovali viac ako 40 teórií ohľadom pozadia útoku. "Videli sme pokusy presvedčiť nás, že otrava, pri ktorej bol použitý vojenský nervový jed, bola výsledkom predávkovania fentanylom, alkoholizmu či ďalších závislostí; že ju zosnovala Ukrajina, budúca svokra Julie Skripalovej či sama (britská premiérka) Theresa Mayová," uvádzajú analytici diplomatickej služby EÚ.

"Toto zodpovedá klasickým prokremelským dezinformačným postupom: znečistiť informačný priestor čo najväčším množstvom protichodných tvrdení, aby priemerný mediálny konzument stratil prehľad o faktoch. (...) Najzákernejšie na tom je, že množstvo protichodných prvkov vytvára ilúziu, že objektívnej pravdy založenej na faktoch sa nemožno dopátrať a teda neexistuje," pokračuje článok EÚ vs Disinfo.

Stratcom upozorňuje aj na novembrový incident v mori pri Kryme, kde ruskí pohraničníci zadržali tri lode ukrajinského námorníctva a strieľali na ich posádku. Dezinformačnú kampaň okolo Azovského mora, ktoré je predmetom dlhodobých sporov medzi Moskvou a Kyjevom, ale údajne začala už pred viac ako rokom. "Prípad Azovského mora ukazuje dlhodobú hru dezinformačných kampaní, ktoré nemajú za cieľ len odvádzať pozornosť a prekrúcať fakty, ale tiež pripraviť informačný priestor so značným predstihom na udalosti, ktoré sa môžu v reálnom svete odohrať," komentuje EÚ vs Disinfo.

Zámerné a masové šírenie dezinformácií označili lídri členských krajín EÚ pri svojom decembrovom summite za obrovské bezprostredné ohrozenie demokratických systémov, proti ktorému chcú intenzívnejšie bojovať. Podľa Európskej komisie existujú silné dôkazy, že hlavným zdrojom falošných správ v Európe je Rusko. Stratcom, ktorý vznikol v roku 2015, by teraz chcela EK výrazne rozšíriť. Začiatkom decembra navrhla, aby sa jeho rozpočet z doterajšieho 1,9 milióna eur zvýšil na päť miliónov eur.