Škandál v Spiegli: Uznávaný redaktor si mnohé články a citáty len tak vymyslel

Škandál v Spiegli: Uznávaný redaktor si mnohé články a citáty len tak vymyslel Reprofoto youtube R.Thompson

Nemeckým renomovaným spravodajským magazínom Der Spiegel otriasa bezprecedentný škandál.

 

Tridsaťtri ročný redaktor Claas Relotius sa priznal, že si "vo veľkom" vymýšľal a manipulatívne upravoval rozhovory a príbehy reportáží. Informoval o tom dnes server Spiegel Online. Relotius pritom dostal mnoho prestížnych novinárskych cien a spolupracoval s rôznymi svetovými médiami. Samotný Der Spiegel dnes pripustil, že ide o doterajšie "dno" jeho 70-ročných dejín, a čitateľom sa ospravedlnil.

Magazín odhalil prípad vďaka interným upozorneniam a vlastnému rešeršu. Usvedčený redaktor v nedeľu vypratal svoju kanceláriu a v pondelok rozviazal pracovný pomer.

Relotius spočiatku pre Spiegel písal ako novinár na voľnej nohe, zhruba rok a pol potom bol riadnym zamestnancom časopisu. V tlačenej a internetovej verzii periodikum zverejnilo od roku 2011 okolo 60 Relotiových textov.

Prvé podozrenie sa podľa magazínu objavilo po publikovaní článku o domobrane v Arizone v novembri tohto roku. Jeho kolega, ktorý sa podieľal na rešeršiach k príbehu, mal podozrenie a vyjadril znepokojenie. Podarilo sa mu zhromaždiť materiál usvedčujúci kolegu z manipulácií.

Relotius spočiatku pochybenia popieral, ale nakoniec priznal, že si vymyslel mnoho pasáží nielen v danej reportáži, ale aj v mnohých iných textoch. Nikdy sa nestretol s mnohými osobami, ktoré citoval vo svojich príbehoch. Nakoniec sa priznal, že si vymýšľal celé príbehy alebo prekrúcal fakty. Prinajmenšom čiastočne tak sfalšoval najmenej 14 článkov.

Magazín uviedol, že redaktor porušil hodnoty periodika. Teraz sa stále vyšetruje, ako často a akým spôsobom.

Relotius sa verejne k obvineniam nevyjadril. Dnes sa ale na twitteri objavil údajný profil redaktora. "Fleischauer mi pomáhal," odkazuje jeden príspevok zjavne na stĺpčekára Spiegelu Jana Fleischauera.

V minulosti Relotius pracoval aj pre ďalšie vysoko rešpektované médiá. Publikoval napríklad v nemeckom časopise Cicero, vo švajčiarskom nedeľníku Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, v nemeckých denníkoch Financial Times Deutschland, taz a Die Welt, v agentúre DPA, v magazíne denníka Süddeutsche Zeitung, na serveri Zeit Online alebo v nedeľníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Relotius dostal najmä v Nemecku veľa mediálnych ocenení. Americká televízia CNN ho dokonca v roku 2014 vyhlásila novinárom roka.

Aj tento rok dostal nemeckú cenu pre najlepšiu reportáž roka - za príbeh o sýrskom chlapcovi, ktorý sa domnieva, že spoluzavinil rozpútanie občianskej vojny vo svojej krajine. Porota ocenila text "bezpríkladnej ľahkosti, obsažnosti a závažnosti, ktorý nikdy nenecháva na pochybách, o aké zdroje sa opiera". V skutočnosti sú aj v tomto prípade všetky zdroje nejasné. Mnohé je možno vymyslené - citácie, miesta i osoby, pripúšťa Der Spiegel.