Print this page

Novinári zistili, že robot, ktorým sa chvália Rusi, je v skutočnosti človek (VIDEO) Reprofoto Rossia 24

Robot, predstavený na mládežníckom technologickom fóre v Jaroslavli v centrálnom Rusku, vedel hovoriť, počítať aj tancovať a úspech zožal aj v štátnej televízii Rossija 24. Problémom sa však stala jedna fotka.


Novinárom sa to však nezdalo, a po ich otázkach vysvitlo, že ide v skutočnosti o človeka prezlečeného za robota v kostýme, ktorý jedna ruská firma ponúka na internete za 250.000 rubľov (asi 3 000 eur). O zaujímavosti informovala aj britská BBC.

Robot Boris bol predstavený na štátom podporovanej vzdelávacej akcii pre deti a mládež. Kým organizátori fóra nikdy vyslovene netvrdili, že ide o skutočného robota, z reportáže štátnej televízie Rossija 24 mohol tento dojem ľahko vzniknúť.
Šikovný robot so svojimi výkonmi mohol smelo porovnávať s najnovšími technologickými novinkami, avšak na sociálnu sieť sa dostala jedna fotografia, na ktorej akoby medzi korpusom a hlavou "robota" presvital ľudský krk.

Odporúčame aj: Ruská ambasáda baví internet. Použila fotku z videohry

Novinári serveru TJournal si začali pýtať. Najmä ich zaujalo, ako by mohli ruskí vedci robota vyvinúť, bez toho aby o ich práci prenikli na verejnosť akékoľvek informácie, alebo sa pozastavili nad tým, prečo robot nemá žiadne senzory, alebo prečo robí pri tanci toľko zbytočných pohybov. Podarilo sa im preukázať, že v skutočnosti išlo o človeka prezlečeného do obleku Aljoša, ktorý sa predáva v internetovom obchode.

Odporúčame aj: Fico sa prezliekol za Mikuláša, rozdával alkohol a cigary (VIDEO)

Reportáž štátnej televízie o predstavení robota začína od 2:35: