Prokremeľské médiá šíria viaceré dezinformácie o žltých vestách. Pozrite sa, ktoré to sú

Prokremeľské médiá šíria viaceré dezinformácie o žltých vestách. Pozrite sa, ktoré to sú

Weby, ktoré priamo, či nepriamo šíria prokremeľskú propagandu, sa najnovšie sústredia na francúzskej protestné hnutie "žltých viest", o ktorom šíria niekoľko dezinformačných príbehov s cieľom rozširovať zmätok a vytvárať obraz o chaose v Európe.

 

S takýmto hodnotením dnes prišiel zvláštny tím diplomatickej služby Európskej únie, ktorý skúma proruskú mediálnu manipuláciu.

Jeden prípad manipulácie sa týka videa z protestu v juhofrancúzskom meste Pau, kde si policajti v snahe upokojiť napätú situáciu zložili helmy. Servery Newsfront, RT a Sputnik udalosť opísali ako výraz solidarity policajtov voči protestujúcim a RT dokonca tvrdili, že francúzski strážcovia zákona sa pridali na stranu "žltých viest".

"Dezinformácie boli založené na videu a na vyhlásení istého zástupcu odborov. Agentúra Bloomberg v reakcii vysvetlila, že tento predstaviteľ, hoci podporu demonštrantom skutočne vyjadroval, hovoril menom jednej z menších odborových organizácií. Dezinformácie o geste solidarity vyvrátilo niekoľko médií vrátane agentúry AFP. Až potom manipulujúce médiá svoj obsah spresnili,"napísal web EÚ vs Disinfo, ktorý prezentuje výsledky práce tímu EÚ označovaného ako Stratcom.

Ďalšia manipulatívna správa vychádzala zo skutočnosti, že v Paríži bol cez víkend nasadený aj obrnený transportér, ktorý má na boku namaľovanú vlajku EÚ. Denník Le Monde neskôr vysvetlil, že nejde o stroj, ktorý by "Brusel poslal na pomoc Macronovi", ale že vlajka len pripomína účasť vozidla na celoeurópskych cvičeniach.

"Tiež sme boli svedkami dôverne známeho hľadanie vinníka, pričom Spojené štáty boli vykresľované ako aktér vyvolávajúci protesty žltých viest s cieľom oslabiť pozíciu Európy vo svete," uvádza tím analytikov EÚ s odkazom na reportáž prvého kanálu ruskej štátnej televízie. Ide vraj o klasický prvok prokremeľských dezinformácií, ktorý posilňuje obraz slabej Európy zmietajúcej sa v chaose.

Stratcom popri tom upozorňuje aj na rozmer sociálnych sietí, konkrétne na zvýšenú aktivitu stoviek účtov napojených na Rusko. Tie údajne v poslednom týždni vo veľkom zdieľajú príspevky súvisiace s francúzskymi protestmi s dôrazom na motívy násilia a zmätku. Ako napísala agentúra Bloomberg, možnými ruskými snahami podporiť intenzitu protestov sa už zaoberajú francúzske úrady.

Na sociálnej sieti Twitter sa v týchto dňoch šíri aj jedna menej obvyklá manipulácia zjavne namierené proti médiám. V príspevku sú vedľa seba umiestnené dve fotografie: Na prvej sú v popredí plamene a v pozadí parížsky Víťazný oblúk zahalený dymom, na druhej hlúčik ľudí kľačiacich s fotoaparátmi pri malom ohni. Kombinácia vytvára dojem, že ide o jednu a tú istú situáciu zachytenú z dvoch strán, a zdanlivo šikovným spôsobom poukazuje na možnosť zveličovanie udalostí len zmenou uhla pohľadu.

AFP upozorňuje, že táto fotografická glosa, hojne zdieľaná s popisom "na perspektíve záleží", je v skutočnosti ďalšia dezinformácia. Reportéri zistili, že dve snímky vznikli v rôznych dňoch a na rôznych miestach. "Kritika médií je legitímna, ale toto nie je práve ten najlepší príklad," komentovala to AFP.