Viskupič stopol Zem a vek v knižnici

Viskupič stopol Zem a vek v knižnici Foto: Omediach.com

Knižnica v Trnave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja ponúkala roky čitateľom konšpiračný časopis Zem a vek, ktorý šíri  klamstvá, manipulácie a ruskú propagandu.


Na Zem a vek podľa informácií Omediach.com upozornili zriaďovateľa knižnice - Trnavský samosprávny kraj - opakovane v minulosti nespokojní čitatelia. Na prítomnosť konšpiračného časopisu v Knižnici Juraja Fándlyho sme upozornili aj na blogu Omediach.com.

Odporúčame aj: Aj vo vašom meste sa knižnica zbláznila a ponúka Zem a vek?

Trnavský župan sa teraz rozhodol Zem a vek z knižnice „vyhodiť.“ Podobne tak urobili nedávno aj niektoré obchodné raťazce.

„Rozhodli sme o zrušení predplatného konšpiračného a propagandistického časopisu Zem a vek v knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja,“ informoval na tlačovej besede predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, na čo upozornila agentúra SITA.

Trnavská Knižnica Juraja Fándlyho neostala len pri nákupe časopisu. Pred niekoľkými rokmi avizovala aj besedu s tvorcami konšpiračného časopisu, no po kritike verejnosti besedu zrušila. Napriek tomu časopis roky ďalej nakupovala a ponechávala v čitárni.
Šéfredaktor Tibor Rostás je obvinený za hanobenie národa za antisemitský článok. Problémy s políciou mal aj vtedy, keď na akcii pre deti vystrájal opitý s pištoľou v ruke.

Knižnica v Trnave nie je jediná, ktorá ponúka konšpiračný časopis plný antisemitských vyhlásení, bludov či liečiteľských nezmyslov. Zem a cek ešte nedávno ponúkali napríklad aj bratislavská knižnica na Laurinskej, mestská knižnica v Pezinku, knižnica v Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici, Galante, Poprade a mnohé ďalšie.