Hovorca KBS reaguje na dezinformácie o liste biskupov a denníkoch SME a N

Hovorca KBS reaguje na dezinformácie o liste biskupov a denníkoch SME a N Foto: KBS

V nedeľu sa v katolíckych kostoloch po celom Slovensku čítal pastiersky list, ktorý pripravila Konferencia biskupov Slovenska.


V liste biskupi upozorňujú aj na nenávistné weby. Dezinformačný web Hlavné správy list prekrútil a interpretoval ho tak, ako keby biskupi označili za nenávistné weby SME a Denník N.

V pastierskom liste biskupi píšu:

"Nenavštevujme webové stránky, ktoré podporujú neznášanlivosť a pohŕdanie druhými. Nepodporujme také stránky! „Čím je duša v tele, tým sú kresťania vo svete", môžeme čítať v starobylom Liste Diognetovi: našou úlohou je spoločnosť spájať, nie rozdeľovať. Úsilie zjednocovať nám však nebráni svedčiť o evanjeliu a držať sa pravdy o živote, rodine, manželstve, človeku a jeho dôstojnosti. To, že si životom podľa evanjelia vyslúžime nevôľu, nech nikoho neprekvapí. Pripomeňme si, že kresťania sa snažia milovať „aj tých, čo ich nenávidia. Keď im nadávajú, oni žehnajú. Vydané zákony poslúchajú, no svojím životom ľudské zákony prevyšujú!" (List Diognetovi, 2. stor.)"

Hoci biskupi nepíšu o konkrétnych weboch, web Hlavné správy interpretoval pastiersky list tak, že spojil zmienku biskupov o nenávistných weboch s denníkmi SME a N. Pričom k listu biskupov pripojil logo Denníka N.

Anonymný redaktor Hlavných správ píše:

"Ktoré weby mali biskupi na mysli? Ako zdôrazňujú, kresťania by sa mali držať právd o živote, rodine, manželstve, človeku a jeho dôstojnosti. A práve nenávistné stránky ako Denník N, či SME tieto oblasti výrazne deformujú a katolíckou cirkvou, ktorá je strážcom týchto právd, otvorene pohŕdajú. Tieto weby ochranu nenarodených detí pred potratom označujú ako vojnu proti ženám, realizáciu ženy v domácnosti ako útlak zo strany mužov a kresťanstva, propagujú sexuálny extrémizmus, gender ideológiu a politiku, ktorá tieto veci presadzuje. Cirkev je ich najväčším nepriateľom. Kresťan, ktorý sa necháva ovládať extrémne liberálnou propagandou takýchto nenávistných stránok, deformuje sám seba a podľa hesla “čím je duša v tele, tým sú kresťania vo svete”, viac nebude pre svet svetlom."

O reakciu na článok Hlavných správ o liste biskupov sme požiadali hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, ktorého sme sa pýtali aj na to, ktoré nenávistné weby mali biskupi na mysli.

„List nie je výzvou do boja proti liberálom, ale apelom na prerušenie reťaze neúcty a pohŕdania - ktorej ohnivká produkuje pýcha. S ňou je ťažšie bojovať, než medzi sebou navzájom. Kto chce pochopiť, pochopí,“ reagoval na článok Hlavných správ pre Omediach.com hovorca KBS Martin Kramara. „A kto sa v liste nechce nájsť, obráti ho proti druhým,“ dodal hovorca KBS pričom upozorňuje anonymného autora článku na Hlavných správ na ďalšie vety pastierskeho listu. „Napríklad: "Začnime každý sám od seba, nepoukazujme na iných." alebo "Je potrebné zachovať úctu k názorovým oponentom." A napokon: "svetlo sprostredkované kresťanmi nemá byť svetlom do očí, ktoré oslepuje, ale svetlom pre nohy, ktoré pomáha kráčať [...] Heslo „ja ti ukážem!" nezodpovedá kresťanskej viere o nič lepšie, ako hrozba „ja si na teba posvietim!"“ dodal Kramara.

Odporúčame aj: Ministerka kultúry poskytla rozhovor dezinformačnému webu, vystupuje v ňom ako jeho ochrankyňa

Web Hlavné správy je jeden z najčítanejších dezinformačných webov na Slovensku. Mnohé články nie sú podpísané konkrétnym menom alebo dopátrateľnou skratkou autora. Väčšinou preberajú bežné agentúrne správy alebo vykrádajú články iných médií, pričom do nich vsúvajú časti, ktorými prekrúcajú fakty. Hlavné správy dávajú priestor extrémistom, ruskej dezinformačnej scéne a útočia na demokratické princípy a inštitúcie.