Ruská trollia farma sa stala cieľom podpaľačského útoku

Ruská trollia farma sa stala cieľom podpaľačského útoku Reprofoto youtube ITV News

Neznámi páchatelia v noci na dnes podnikli podpolačský útok na petrohradskou centrálu tlačovej agentúry FAN, považovanej za hlavný ruský zdroj demagogickej propagandy a falošných správ šírených na webe a sociálnych sieťach.

 

Oznámil to petrohradský spravodajský server Fontanka. Útok si nevyžiadal zranenia osôb a zrejme ani nespôsobil vážnejšie materiálne škody.

Páchatelia rozbili kameňom okná na prvom poschodí budovy, v ktorej FAN sídli, a do redakčného sály vhodili fľaše so zápalnou zmesou. Noční redaktori privolali príslušníkov ochrany objektu, ktorí oheň uhasili bez pomoci hasičov. Útočníkov sa nepodarilo dopadnúť.

Federálnu spravodajskú agentúru (FAN) ruské liberálne médiá označujú za najväčšiu "Trolliu farmu" v Rusku. Jej činnosť riadi Agentúra pre výskum internetu (AII) miliardára Jevgenija Prigožina. Oligarcha blízky Kremľu podľa investigatívnych novinárov financuje aj takzvanú Vágnerovu súkromnú armádu, zbor väčšinou ruských žoldnierov operujúcich na východe Ukrajiny, v Sýrii a v Iraku.

Prigožin a dve jeho firmy Concord Catering a Concord Management sú na sankčnom zozname amerického ministerstva financií vydanom v polovici marca. Na zozname je aj Agentúra pre výskum internetu. Produkciu agentúry FAN blokuje od tohto roka vyhľadávač Google a niektoré sociálne siete.